U Indiji otkrivena statua viša od 180 metara

Izvor: N1 televizija, 31.Okt.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Indiji otkrivena statua viša od 180 metara

Indijski premijer Narendra Modi otkrio je džinovsku statuu borca za nezavisnost Sardara Valabhaija Patela, koji je bio prvi ministar unutrašnjih poslova Indije.

Sa 182 metra to je jedna od najvećih statua na svetu. Njena gradnja je koštala 403 miliona dolara što je naišlo na mnogobrojne kritike s obzirom na ogroman broj siromašnih u Indiji.

"Statua jedinstva" je podignuta na obali reke Narmada u selu Kevadija u državi Gudžarat. I Modi i Patel potiču iz te države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Na kritike zbog cene statue, vlasti između ostalog navode da će ona privući turiste, mada u samoj blizini statue nema nikakvih hotela.

Patel je bio poznat kao "Gvozdeni čovek Indije" zbog integracije različitih indijskih država u vremenu posle sticanja nezavisnosti kada je stvaranje Pakistana dovelo do krvavih obračauna hindusa i muslimana.

Modi je rekao da je Patel svetionik nade za Indiju u vreme krize i da je izvor inspiracije za naredne generacije, preneo je AP.

Patel se uz Mahatmu Gandija, Džavaharlala Nehrua smatra ključnim liderom u borbi za nezavisnost Indije.

Kod spomenika Patelu biće i muzej s 40.000 dokumenata i 2.000 fotografija, kao i istraživački centar posvećenom njegovom životu i radu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.