U Hrvatskoj klinička slika obolelih slabija?

Izvor: B92, 20.Jul.2020, 08:44

U Hrvatskoj klinička slika obolelih slabija?

Zagreb -- Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje kaže da je u Hrvatskoj sada klinička sluka obolelih od koronavirusa slabija.

On je izjavio i da je Nacionalni štab za civilnu zaštitu još pre nedelju dana uveo obavezu prijavljivanja svih okupljanja gde je više od 100 ljudi. Istakao je da je važno analizirati situacije u kojima se ponavlja veliki broj zaraženih.

"Nije prvi put da lokalni štab daje inicijative o broju gostiju na okupljanjima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mi smo doneli odluku o karantinu na Murteru, na inicijativu lokalnog štaba, a i karantin na Braču je bio na lokalnu inicijativu, kazao je Capak sinoć za HRT.

Govoreći o tome kada bi se mogao očekivati pad broja zaraženih, Capak je rekao da je krajem juna bio značajan porast.

"Tada nam je skočio reprodukcijski faktor, a ovih dana je pao. Osim toga, imamo saradnju s ljubljanskim Zavodom za javno zdravlje koji ima jednog izvrsnog epidemiologa koji se bavi matematičkim modelarstvom. Prema njegovim izračunima, u Hrvatskoj bi trebao početi padati broj zaraženih, kazao je.

Navodi da je Nacionalni štab jako dobro učinio to što je uveo obvezne maske te ako se i ograniče okupljanja, onda će se povećati mogućnost da se broj zaraženih počne smanjivati. Nada se da će to za nekoliko dana dati rezultate, kazao je.

Istakao je da je u ovom talasu epidemije klinička slika bitno slabija.

"Svega je 120 hospitalizovanih bolesnika i devet osoba na respiratoru. Aktivnih slučajeva je 1.200. Ukupno je malo više od 10 odsto hospitaliziranih. U prvom talasu je taj postotak bio znatno viši - 25 odsto, pa u jednom trenutku i 35 odsto", rekao je on.

Naglašava da ne bi još govorio o tome da je reč o slabijem virusu.

Na pitanje šta će biti s idućom školskom godinom, odgovorio je da nije dobro da deca ne idu u školu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Capak: Ne isključuje se mogućnost pooštravanja mjera

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2020

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da će broj zaraženih danas biti vjerovatno manji u odnosu na prethodni dan, ali se i dalje, kazao je, razmatra da li je mjera dozvoljenog okupljanja do 100 osoba ipak preblaga.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.