U Hrvatskoj dočekana srpska Nova godina

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj dočekana "srpska" Nova godina

Srbi u Hrvatskoj dočekali „srpsku“ Novu godinu. Slavlja u Zagrebu, Rijeci, Puli i drugim mestima. Dočeku u Zagrebu prisustvovali državni zvaničnici i diplomate. Proslave protekle bez incidenata.

Srbi u Hrvatskoj noćas su dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru, a Veće srpske nacionalne manjine za grad Zagreb sinoć je organizovalo doček u restoranu "Globus" u Zagrebu.

Među 400 gostiju bili su i vicepremijer Slobodan Uzelac, saborski poslanik Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pupovac, savetnici predsednika Stjepana Mesića, zvaničnici u ministarstvima, diplomatski predstavnici Srbije u Zagrebu i predstavnici drugih manjinskih samouprava na čelu s predsednikom Saveza za nacionalne manjine Aleksandrom Tolnauerom.

Gosti na dočeku stigli su i iz Karlovca, Siska i više mesta na Baniji, a prethodno je obeležen dan i krsna slava veća, Sveti Dositej Zagrebački, kada je obred sečenja slavskog kolača obavio zagrebački paroh Milenko Popović uz pratnju crkvenog hora te crkvene opštine.

Prisutne su zabavljali orkestar Miće Jankovića iz Novog Sada i pevačica Gordana Lazarević iz Beograda, kao i folklor iz pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u baranjskoj varošici Darda.

Osim u Zagrebu, doček srpske Nove godine organizovan je u Rijeci i Puli gde je to dugogodišnja praksa, dok su pojedini pododbori "Prosvjete" i lokalna vijeća srpske manjinske samouprave organizovali dočeke u više mesta u Hrvatskoj.

Incidenata nije bilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.