U Francuskoj pronađeno srednjevekovno blago

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Francuskoj pronađeno srednjevekovno blago

Francuski arheolozi otkrili su srednjevekovno blago na mestu čuvene opatije u centralnoj Francuskoj, koje je osam vekova bilo zakopano.

Blago sa više od 2.000 srednjevekovnih novčića i zlatnih predmeta otkriveno je još u septembru, međutim tim arheologa sa Univerziteta u Lionu objavio je tek sada to svoje retko otkriće, prenosi AP.

Otkriveno blago sadrži 21 zlatan dinar koji potiče iz 12 veka iz Španije i Maroka, kao i zlatan prsten optočen dragim kamenjem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Blago je otkriveno dok je tim vršio rutinska istraživanja u opatiji Kljuni, koja je jedna od najvećih srednjevekovnih u zapadnoj Evropi.

Arheolozi, koji su svoje otkriće nazvali "izvanrednim" kažu da je i dalje misterija zašto je blago bilo tu sakriveno, i zašto ga njegov vlasnik nikada nije iskopao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.