U FAP, sa Vučićem, stigao i jedan od direktora Mercedesa

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U FAP, sa Vučićem, stigao i jedan od direktora Mercedesa

PRIBOJ – Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić obezbedio je dolazak jednog od direktora kompanije Mercedes, Rolfa Jirgena Sejerlea, u Priboj i njegovo učešće u razgovoru vicepremijera sa rukovodstvom FAP-a.

Sejerle je u prostorije FAP-a u Priboju stigao neposredno nakon vicepremijera, i u toku je njihov razgovor sa rukovodiocima pribojske fabrike.

Kako Tanjug nezvanično saznaje, od predstavnika „Mercedesa” se očekuje da proceni da li nemački automobilski gigant >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << može na bilo koji način da pomogne FAP-u, odnosno da uposli njegove kapacitete.

Vučić je na sastanak sa rukovodstvom FAP-a došao sa svojim ekonomskim savetnikom Sinošom Malim i savetnikom Jorgom Haskensom, koji je takođe Nemac.

Kako se saznaje, sigurno je da će Vučić tražiti da rukovodstvo FAP-a potvrdi da poseduje zalihe u vrednosti od 5,6 milijardi dinara, kao što je navedeno u ličnoj karti tog preduzeća.

Vučić će tražiti da se te zalihe pokažu, kako bi se otklonile ili potvrdile sumnje da su one - samo na papiru.

Država, naime, kako je ranije rekao Vučić, neće da baca pare, spremna je da pomogne, ali neće nagrađivati nerad, javašluk i lopovluk.

Posle sastanka sa rukovodiocima FAP-a, Vučić će razgovarati sa radnicima.

Radnici ispred upravne zgrade FAP-a

Odblokirana  stanica u Priboju, krenuli vozovi

PRIBOJ – Radnici Fabrike automobila Priboj (FAP), koji su četiri dana blokirali železničku stanicu u ovoj opštini na pruzi Beograd-Bar, prekinuli su jutros blokadu, potvrdio je Tanjugu predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš.

On kaže da će oko 15 časova u Priboj doći prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa kojim će se razgovarati o teškom stanju u kojem se nalazi FAP.

„Zahtevaćemo da se konačno reši status preduzeća, odnosno precizira da li će FAP u stečaj ili će se pronaći strateški partner. Ukoliko bude predlog da se pronađe investitor moraćemo definisati kako će fabrika, tj. zaposleni funkcionisati do tada”, naveo je Dragaš u izjavi Tanjugu.

Zaposleni u FAP-u traže isplatu bar dve, od četiri i po zaostale zarade, overu zdravstvenih knjižica i mogućnost da otpočnu proizvodnju, istakao je predsednik Štrajkačkog odbora.

Uspostavljen železnički saobraćaj između Beograda i Bara

Železnički saobraćaj na pruzi Beograd - Bar uspostavljen je jutros u 10 sati, nakon što su tri dana radnici FAP-a blokirali prugu u Priboju, saopštile su Železnice Srbije.

Nakon što su se radnici FAP-a jutros oko 9.30 sati uklonili sa pruge, stručne ekipe Železnica Srbije izašle su na teren i pripremile prugu za uspostavljanje saobraćaja.

Vozovi od 10 sati neometano idu celom železničkom trasom između Beograda i Bara.

Međunarodni putnički voz koji je u 9.10 sati iz Beograda krenuo za Bar, kao i međunarodni voz koji je iz Bara u 9.00 sati krenuo za Beograd, saobraćaju normalno.

Takođe, voz koji je u 7.05 iz Beograda krenuo za Prijepolje, saobraćaće celom relacijom.

Radnici FAP iz Priboja su 28. oktobra u 8.35 sati blokirali prugu Beograd- Bar kod železničke stanice u Priboju, zbog čega su Železnice Srbije proteklih dana pretrpele višemilionske gubitke, navedeno je u saopštenju.

Nastavljena montaža 500L, kreće transport ka Baru

KRAGUJEVAC – U fabrici FIAT automobili Srbija u Kragujevcu danas je nastavljena proizvodnja „fijata 500L” , a ponovo kreće i transport automobila za Bar, pošto je odblokirana železnička stanica Priboj na pruzi Beograd-Bar.

Posle prekida montaže „fijata 500L”, do koga je sinoć došlo u trećoj smeni zbog problema koji su dobavljači imali dostave komponente fabrici, proizvodnja je jutros nastavljena, potvrđeno je Tanjugu u fabričkom sindikatu.

„Već u 14 časova krenuće prva kompozicija sa automobilima dok će druga krenuti večeras u 22 sata”, rekao je Tanjugu direktor Železničke stanice u Kragujevcu Nenad Đorđević.

On je podsetio da transport automobila „fijat 500L” za Bar, zbog blokade radnika „Autosaobraćaja” železničke stanice Grošnica na pruzi Kragujevac-Kraljevo, ide trasom preko Lapova i Beograda.

Reč je trasi dužoj oko 200 kilometara kojom se automobili transportuju od kako je blokirana železnička stanica u Grošnici.

Radulović: Rukovodstvo FAP-a nije ispoštovalo dogovor

BEOGRAD – Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da rukovdostvo FAP-a nije ispoštovalo ništa od onog što je dogovoreno na sastanku sa Ministarstvom privrede i da Vlada Srbije i Nadzorni odbor pribojske fabrike razmatraju korake koje će preduzeti u rešavanju problema u tog preduzeća.

„Rukovodstvo mora da uradi svoj deo posla, a ako ne uradi biće velikih posledica za njih”, rekao je Radulović novinarima, posle predstavljanja „Bele knjige 2013” Saveta stranih investitora.

On je dodao da je za Ministarstvo privrede najbitnije da se hitno izvrši popis imovine i zaliha i da se utvrdi njihova vrednost, kao i da se sastavi spisak radnika i njihovih plata.

„Država će pomoći svakom preduzeću u restruktuiranju, ali u kontekstu restruktuiranja i postavljanja preduzeća na zdrave noge”, kazao je ministar i dodao da ta preduzeća treba da se reše dugova, da je to postupak kroz koji mora da se prođe, pa da se onda nađu investitori.

Radulović je naveo da postoje zainteresovani investitori ne samo za FAP, već i za druga preduzeća, ali da ih niko neće kupiti u ovom stanju.

„Niko, a posebno ne Mercedes, neće doći u ovakav haos”, rekao je Radulović, povodom novinarskog pitanja da li je nemački proizvođač automobila zainteresovan za FAP.

Ministar je podsetio da je pre deset dana bio sastanak Ministarstva privrede sa rukovodstvom FAP-a, od kojeg je zatraženo da se utvrde zalihe i da li postoji deo zaliha koje nisu potrebne.

Ministarstvo je, kako je rekao, tražilo da se hitno napravi popis imovine, zaliha, i da se angažuje lokalni sudski veštak koji bi sve to da uradio za sedam dana, ali, kako je dodao, rukovodstvo FAP-a nije uradilo ništa od toga, radnici su izašli na prugu nezadovoljni, a problem je mogao i može da bude rešen.

„Država se više neće ponašati na stari način, gotovo je sa bacanjem novca u bunar”, rekao je Radulović.

Tanjug

objavljeno: 31.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.