U Evropu po znanje

Izvor: RTS, 24.Nov.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Evropu po znanje

Gotovo 80 odsto maturanata želi indeks nekog od stranih fakulteta. Polovina njih već radi na tome, ostali će otići ako im se ukaže prilika. Najveće interesovanje je za program "Erasmus Mundus", a stipendije koje se dodeljuju u okviru njega u potpunosti pokrivaju troškove studija i života.

Sve veći broj srednjoškolaca zainteresovan je za studiranje u inostranstvu pokazuju najnoviji rezultati istrazivanja sajta Infostud. Dok je ranije potraga za stipendijom počinjala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle upisa fakulteta, danas je sve više onih koji već u završnim godinama srednje škole aktivno planiraju odlazak na neki od stranih univerziteta.

Zbog sve češćih upita o mogućnostima odlaska na studije u inostranstvo, Infostud je na svom sajtu sproveo anketu koja pokazuje da skoro 80 posto maturanata želi da dobije indeks nekog od stranih fakulteta. Polovina njih već radi na tome, dok ostali kažu da će rado otići ako im se ukaže prilika.

"Najčešći razlog je jer veruju da će doći brže do posla, u ovom trenutku razmišljaju o tome da je to sjajna prilika da se nauči jezik, da se steknu neka dodatna poznanstva, kontakti, a osim toga i da se produbi znanje iz onih oblasti koje njih zanimaju", kaže Tatjana Vidaković iz "Infostuda".

Oni koji su tu želju već ostvarili poručuju da je najvažnije raditi na svojim interesovanjima pre upisa fakulteta, ali i tokom studija.

Student Filološkog fakulteta u Beogradu Sofija Petrović kaže da su o tome dosta pričali još u srednjoj školi, pogotovo što je završila filološki smer, i da je oduvek želela da jezike koje uči negde realno i koristi.

Najveće interesovanje vlada za program "Erasmus Mundus", a stipendije koje se dodeljuju u okviru njega u potpunosti pokrivaju troškove studija i života.

"Dobra strana Erasmus Mundus programa i ovih projekata preko kojih studenti dobijaju razmene je ta što nijedna oblast nije favorizovana. Znači dolaze u obzir i prirodne i društvene nauke, a takođe nijedna institucija u Srbiji nema veću prednost nego neke druge", kaže Sofija Dukić iz Tempus kancelarije u Beogradu.

Za različite stipendije trenutno je otvoreno oko 70 konkursa, a većina njih realizuje se u zemljama Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.