U Ćupriji više od stotinu divljih deponija

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ćupriji više od stotinu divljih deponija

U opštini Ćuprija počelo je čišćenje više od stotinu divljih deponija. Za te namene iz lokalne kase izdvojeno je oko pola miliona dinara. To će biti dovoljno tek za uklanjanje nekoliko većih divljih smetlišta na obodu grada i u selima.
Starih, loših navika Ćupričani se teško odriču. Dva stara kreveta kao spomenik ljudskoj bahatosti stoje na obali Velike Morave, umesto da završe na reciklaži >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer sadrže metalne opruge, drvo i tekstil. Baca se sve i svašta, naročito kraj reka, a u neznanju i veoma opasan otpad.

Inspekcija u Ćupriji, za sada, nikoga nije kaznila. Nije bilo čak ni prijava da neko dovozi otpad na divlje deponije.
"To je bolest cele Srije", kažu naši sagovornici. "Tako je i kod nas u Novom Sadu. Svuda. To je svuda tako. Ljudi nemaju kulturu življenja i jednostavno bace, ne razmišljaju o tome šta će iza sebe ostaviti."

U Opštini Ćuprija ističu da u svim selima postoje kontejneri za odlaganje komunalnog otpada. Posebne ekipe povremeno odvoze i kabasti otpad i građevinski šut. Ni njima nije do kraja jasno zašto se iznova na istim mestima decenijama u nazad stvaraju divlja smetlišta.
"Više bih volela da se naša svest uredi na neki drugi način a ne kaznenom politikom, ali izgleda da ćemo motrati i to da primenjujemo", rekla je Jadranka Đorđević, pomoćnica predsednika Opštine za zaštitu životne sredine. "Posle čišćenja ovih divljih deponija, pošto su znatna sredstva izdvojena, uskoro će naša inspekcija morati da primenjuje i kaznenu politiku."
Pre nekoliko dana u Ćupriji, kao i u Jagodini postavljeni su kontejneri za razvrstavanje komunalnog otpada. Žuti je za plastiku i to jasno piše, ali u njemu svega ima osim plastike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Za čišćenje divljih deponija u Ćupriji pola miliona dinara

Izvor: Beta, 11.Sep.2019, 14:48

Opština Ćuprija je preko Fonda za zaštitu životne sredine ove godine izdvojila oko 500.000 dinara za čišćenje divljih deponija, kojih, prema evidenciji opštine, ima više od 100.Akcije čišćenja su u toku, medjutim taj novac će pokriti troškove uklanjanja tek nekoliko većih divljih deponija...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.