U Budvi ubijena retka morska kornjača

Izvor: Mondo, 17.Okt.2014, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Budvi ubijena retka morska kornjača

Retka vrsta morske kornjače, pronađena je juče na Slovenskoj plaži, gde ju je more izbacilo, očigledno nakon što ju je neko ubio, stavljanjem omče oko glave.

Foto: Primorske novine

Na Slovenskoj plaži u Budvi juče je more izbacilo uginulu morsku kornjaču, retku vrstu koja naseljava i Jadransko more.

"Uginula morska kornjača sa omčom oko vrata na Slovenskoj plaži u Budvi, predstavlja jeziv prizor pri čemu možemo samo da nagađamo da li je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o izvršenju krivičnog dela zlostavljanja jedne od najlepših morskih vrsta kornjače koja naseljava Atlanski, Tihi i Indijski okean, a koja između ostalog naseljava i naše more.

Podsećamo da je za usmrćivanje ove vrste predviđena novčana kazna od 250 do hiljadu evra, zbog čega želimo pozvati nadležne inspekcijske organe da hitno ispitaju uzroke uginuća ove vrste koja je zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode i Rešenju o stavljanju pod zaštitu određenih biljnih i životinjskih vrsta", navode iz NVO Greenhome, prenose Primorske novine.

Kako ističu, nemaran odnos i nebriga javnosti prema ovim vrstama mora se hitno promeniti.

"Apelujemo na odgovorne građane da ukoliko primjete zlostavljanje životinja, preduzmu na vreme adekvatne korake i uz fotografije kao dokazni materijal prijave Upravi za poslove, počinioce ovih krivičnih dela" upozoravaju iz Green home-a, a javlja mondo.me.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.