U BiH šišmiši na saobraćajnom znaku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH šišmiši na saobraćajnom znaku

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na svetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše, a na ulazu u pećinu Ponikva postavili su ga članovi Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

"To je prvi takav znak u svetu - koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove", saopštio je Centar i dodao da je dozvolu za postavljanje znaka odobrila Direkcija za puteve Zeničko-dobojskog kantona, preneo je portal radiosarajevo.ba.

Znak je postavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << s obe strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje.

Ta pećina je jedna od pet pećina u svetu kroz koju celom dužinom prolazi saobraćajnica, naveo je Centar i dodao da pećinu Ponikva naseljava nekoliko vrsta šišmiša.

Kako je objašnjeno, znak je postavljen zato što je već zabeleženo stradanje šišmiša usled sudara sa automobilima.

Prema mišljenju članova Centra, verovatnoća novih slučajeva stradanja šišmiša biće još veće budući da je nedavno postavljena javna rasveta, sa "bespotrebno jakim osvetljenjem".

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BiH prva zemlja koja je dobila saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018

Bosna i Hercegovina je prva zemlja na svetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše, a na ulazu u pećinu Ponikva postavili su ga članovi Centra za krš i speleologiju Sarajevo..."To je prvi takav znak u svetu - koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove",...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.