U BiH naoružana svaka druga kuća

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 10.Sep.2010, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH naoružana svaka druga kuća

Svako drugo domaćinstvo u BiH posjeduje nelegalno oružje, podatak je dobijen upoređivanjem broja domaćinstava u BiH sa brojem nelegalnog oružja - pišu "Nezavisne novine".

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, u BiH ima 1.054.613 domaćinstava, dok u UNDP-u kažu da posljednje istraživanje pokazuje da u BiH oko 495.000 domaćinstava nelegalno posjeduje oružje. "Broj od 495.000, nažalost, može biti i veći, s obzirom na to da jedno domaćinstvo može posjedovati >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << jedan ili više komada vatrenog oružja", kaže menadžerka kontrole lakog oružja i municije UNDP-a u BiH Amna Berbić.

BiH i dalje naoružana "do zuba"

Međutim, kako ona ističe, prema podacima iz 2004. godine, dobijenim od policijskih struktura u RS, FBiH i u Brčko distriktu, ukupno 353.000 komada oružja je registrovano u civilnom pojsedu. To znači da u BiH ima ukupno oko 850.000 komada legalnog i nelegalnog oružja.

"Od 1999. godine, putem operacije 'Žetva', prikupljeno je oko 70.000 komada, što je svega oko 15 odsto od procjenjene količine nelegalnog oružja", navodi Berbić.

Ona smatra da u BiH nedostaju zakonske regulative koje uključuju strože kazne i procedure u skladu sa direktivama EU, kao i mogućnost perioda amnestije koji bi omogućio stanovništvu da dobrovoljno preda ubojita sredstva.

U MUP-u RS su potvrdili da su, zbog nedozvoljenog korišćenja, držanja ili preprodaje oružja ili eksplozivnih materijala, u prvih šest meseci ove godine izveštaji podnešeni protiv 241 osobe, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.

U istom periodu, prema podacima FUP-a, evidentirano je 159 slučajeva nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Sociolozi smatraju da građani oružje uglavnom čuvaju zbog "nepovjerenja prema drugoj strani"
 

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.