U Beograd stiže ruski specijalac za Balkan

Izvor: RTS, 21.Jun.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beograd stiže ruski specijalac za Balkan

Pošto se Aleksandar Čepurin, posle sedam godina u Beogradu, zvanično oprostio od Srbije, očekuje se skori dolazak novog ambasadora Ruske Federacije. Potvrđeno je da će to biti Aleksandar Bocan Harčenko, o čemu se spekulisalo još od prošle godine.
Karijerni je diplomata i specijalista za Balkan. Praktično - trideset godina diplomatske karijere Bocan Harčenka vezuju se za prostor bivše Jugoslavije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Bocan Harčenko bio je u više misija koje se vezuju za postsocijalistički Balkan: "Svugdje gdje je bila Rusija, bio je i on" - tako profesor političkih nauka Nenad Kecmanović u najkraćem rezimira dosadašnji angažman novog ruskog ambasadora u Srbiji.
Diplomata Vladislav Jovanović kaže da su skoro svi ambasadori Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država bili "na prethodnoj praksi" u nekoj od jugoslovenskih republika, pa tako nije ništa novo što Bocan Harčenko poznaje Srbiju i Balkan.
"Ali jeste novo što se u isto vreme dve sile odlučuju da promene ambasadore i to obojicu sa dobrim poznavanjem prilika", rekao je Jovanović.
Dolazak Bocan Harčenka – snažnije prisustvo Rusije u Srbiji 
Imajući u vidu da je Bocan Harčenko zastupao Rusiju u gotovo svim ovdašnjim pitanjima o kojima je odlučivala ili posredovala međunarodna zajednica, njegov dolazak se tumači kao snažnije prisustvo Rusije u Srbiji.

Pogotovo ako se ima na umu i da je on bio ruski predstavnik u Kontakt grupi koja je posredovala u pregovorima o Kosovu i Metohiji.
"To van svake sumnje ukazuje da će Rusija biti tu više prisutna u rješavanju kosovskog pitanja, s tim što dolazak Bocan Harčenka, čini mi se, očekuje se u Beogradu tako da se u tome malo i pretjeruje, jer osnovni kurs ruske politike u regionu se suštinski neće mijenjati. To je jedna za Srbiju pozitivna politika koja se neće mijenjati, a Rusija tu neće ići ispred Srbije, nego će pratiti ono što Beograd čini", objašnjava Kecmanović.
Vladislav Jovanović smatra da je za sada Zapad trenirao mišiće i "žrtve smo bili mi i naši intersi".
"Sada će morati da se bave više diplomatijom, da uvažavaju i poglede i interese i drugih, a to znači da će morati i naše interese, iako će to činiti s rezervom. Tu leži mogućnost i naša šansa da u sledećem pregovaračkom procesu, ili procesima - jer će ih verovatno biti više, izglednije branimo naše interese", naveo je Jovanović.
Počasni građanin Banjaluke
U štampi su se već mogli videti naslovi da ruski specijalista za Balkan dolazi u Beograd u odlučujućem trenutku.

Mnogi se pozivaju i na Bocan Harčenkov angažman u Sarajevu - i kao ambasadora i kao člana Saveta za sprovođenje mira, koji od Dejtona prati prilike u BiH.
"U tom periodu možemo govoriti o drugačijem stavu Rusije i ako pratite sjednice PIK-a (Saveta za sprovođenje mira) u tom mandatu, vidite da tad počinju izostajanja saglasnosti i izdvajanja mišljenja Ruske Federacije na neke teme na koje je PIK imao jednostran pristup protiv Republike Srpske - tu već možete vidjeti fusnote i isključivanje Rusije iz stavova PIK-a tako da Republika Srpska smatra prijateljem koji je pomogao u bilateralnim odnosima", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i predsednik Skupštine Republike Srpske u vreme kada je Bocan Harčenko bio ambasador u Sarajevu.
Novi ruski ambasador u Beogradu počasni je građanin Banjaluke koju je, kažu, dok je bio ambasador u BiH, posećivao češće nego bilo koji drugi strani dipomata.
"Ne znam da l' se za diplomatu smije reći da nas podržava, ali recimo da nas razumije i u njegovom mandatu je počelo značajno uspostavljanje kontakata sa Ruskom Federacijom i na republičkom i na lokalnom novou", dodaje Radojičić.
Posmatranje pozicije Srbije u širem kontekstu 
Profesor Kecmanović, u to vreme savetnik predsednika Republike Srpske, imao je priliku da češće razgovara s ruskim diplomatom. Opisuje ga kao vrhunskog poznavaoca prilika, ne samo na Balkanu već i šire i kao odličnog analitičara.
"Ono što mi je ostalo u sjećanju, a to je bio period približavanja Turske i Rusije s jedne strane, a s druge se govorilo o Alijinom amanetu Erdoganu, ja sam ga pitao kako će to uticati na naše prilike i on mi je odgovorio, iako mi jedan dio odgovora nije bio uvjerljiv, pokazalo se da je bio u pravu i precizno je predvidio sve", rekao je Kecmanović. 
Uveren je da će ponovno prisustvo Bocan Harčenka na Balkanu biti važno, pogotovo jer bi on zbog prethodnog iskustva srpsku poziciju mogao da posmatra regionalno, bez obzira što će mandatom biti vezan za Beograd. Ipak, podvlači da prisustvo novog ambasadora neće biti upadljivo i napadno kao što bi mnogi očekivali.
U kontekstu međunarodnih kretanja treba posmatrati i promenu u Ruskoj ambasadi.
Naši sagovornici kažu da je i dosadašnji ambasador Rusije razumeo kroz šta je prošla Srbija, ali da sada dolazi čovek koji je u svemu tome i direktno učestvovao.
U diplomatiji velike sile pažljivo mere svaki gest, tako da nema dileme da nije slučajno što je Kremlj baš sada poslao Bocan Harčenka u Beograd.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.