U Beograd stiže „Radost Evrope”

Izvor: Press, 19.Sep.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beograd stiže „Radost Evrope”

Ovogodišnja manifestacija se održava 45. put, a počeće karnevalom, odnosno svečanim defileom učesnika kroz Knez Mihailovu ulicu do Kalemegdana gde će biti i zvanično otvorena uz splet narodnih igara iz Srbije Kulurno umetničkog centra Talija.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Dečijem kulturnom centru Beograda supruga predsednika Srbije, Dragica Nikolić rekla je da sa izuzetnom čašću prihvatila poziv da budem u predsednica Odbora ove manifestacije.

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << podsetila da su nekadašnji školarci, domaćini u prošlosti danas roditelji čija deca primaju svoje vršnjake. "To je jedinstvena tradicija koja svedoči da je Beograd grad velikog srca i da u godinama oskudice ostaje primer dobrog domaćina", istakla je ona.

Nikolić je dodala da želi da sačuva i unapredi Radost Evrope jer tih dana "srpska prestonica postaje evropska prestonica deteta" i dodala je da će učiniti sve što može da ona ostane trajno upisana na evropskoj mapi dobrote i dečijeg stvaralaštva.

Zamenica sekretara za kulturu Gradske uprave grada Beograda Gordana Predić istakla je da Radost Evrope istrajava već 46 godina u nastojanju da u sprovode svoje osnovne postulate: da upoznamo decu Evrope i da se otvoreno radujemo bez predrasuda i ograničenja.
 

 
Ona je dodala da program manifestacije otkriva razmišljanja i teme koje zaokupljaju dečiju maštu u svim vidovima umetničkog stvaralaštva.

Urednik Međunarodnog likovnog konkursa Radost Evrope Lidija Seničar najavila je izložbu najuspelijih radova, odnosno nagrađene dece koja će biti otvorena na dan otvaranja manifestacije. Tu će biti dela najmlađih iz 16 zemalja sveta, a najboljima će biti uručene nagrade.

Član Odbora manifestacije i jedan od njenih osnivača Donka Špiček izazvala je aplauz prisutnih pošto je novinare zamolila da idu u porodice. "Pišite o našim roditeljima, jer bez njih nema Radosti Evrope. Oni decu primaju i sada kada nam je teško, kada su nam smanjena primanja i oni se i dalje trude da budu dobri domaćini" istakla je ona.

Učesnici ove manifestacije su deca uzrasta od sedam do 14 godina iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Letonije, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Francuske, Crne Gore i Češke.

Zemlje će se predstaviti kroz muziku, ples, slikarstvo i sveukupno dečje stvaralaštvo na karnevalu, zatim koncertima "Susreti prijateljstva" u DKCB-u, izložbama, poludnevnom programu na Adi Ciganliji, a manifestaciju će zatvoriti gala koncert u Sava Centru, 5. oktobra.

Tema Radosti Evrope, zbog obeleževanja 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta, su stihovi Ljubivoja Ršumovića iz knjige "Bukvar dečjih prava" i glase: "Biće pravde na svetu, i znanja i lepote, deca će spasiti planetu od mržnje i prostote".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.