U Aušvic vraćen natpis Rad oslobađa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Aušvic vraćen natpis "Rad oslobađa"

VARŠAVA - Muzej u Aušvicu povratio je metalnu tablu sa natpisom "Rad oslobađa" (Arbeit macht frei), koja je u decembru bila ukradena sa nekadašnjeg nacističkog logora a potom je poljska policija pronašla, izjavio je danas portparol muzeja Bartoš Bartizel.

Šest dana pre svečanosti 65. godišnjice oslobađanja zloglasnog nacističkog logora Aušvic-Birkenau, sud je vratio muzeju tablu koju su kradljivci bili izlomili na tri dela.

"Naši konzervatori će sada ispitati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << natpis da bi utvrdili kako će tabla biti vraćena u pređašnje stanje. Tek će onda uprava muzeja odlučiti da li da tablu vrati na nekadašnje mesto", rekao je Bartizel za AFP.

Nakon krađe, uprava je iznad ulaza u logor postavila kopiju table sa natpisom "Rad oslobađa".

Iz muzeja je juče saopšteno da je smenjen noćni čuvar koji je bio na dužnosti u noći 18. decembra, kada je tabla ukradena.

Metalna tabla pronađena je tri dana nakon krađe. Istovremeno policija je uhapsila trojicu Poljaka koji su ispitani zbog krađe i uništavanja dela baštine UNESKO. Njima sada preti kazna do 10 godina zatvora.

Za istragu je bilo zaduženo tužilaštvo u Krakovu, koje je danas saopštilo da je zatražilo od suda izručenje švedskog državljanina Andersa Hagestrena koga je poljsko pravosuđe optužilo za podsticanje na krađu.

Taj 34-godišnji nekadašnji neonacistički vođa priznao je da je bio umešan u krađu metalne table iz Aušvica.

Logor su 27. januara 1945. oslobodile snage Crvene armije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muzej Aushwitz ponovno postavio ukradeni natpis

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jan.2010

Muzej u Aushwitzu dobio je natrag metalnu tablu sa natpisom "Rad oslobadja" (Arbeit macht frei), koja je u decembru bila ukradena sa nekadašnjeg nacističkog logora a potom je poljska policija pronašla, izjavio je danas portparol muzeja Bartosh Bartizel. Šest dana uoči ovbilježavanja 65. godišnjice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Aušvicu vraćen natpis "Rad oslobađa"

Izvor: Glas javnosti, 22.Jan.2010, 12:05

VARŠAVA - Muzeju u Aušvicu vraćen je gvozdeni natpis "Rad oslobađa" ("Arbeit macht frei"), koji je u decembru bio ukraden s nekadašnjeg nacističkog logora a potom ga je poljska policija pronašla, izjavio je juče portparol muzeja Bartoš Bartizel...Šest dana pre obeležavanja 65. godišnjice...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.