U 2008. u Srbiji stotinak napada na novinare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 2008. u Srbiji stotinak napada na novinare

BEOGRAD - U Srbiji je ove godine zabeleženo stotinak napada na novinare od kojih je samo jedan procesuiran, a učestale su tužbe kojima se mediji i novinari finansijski i profesionalno urušavaju, saopšteno je danas iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

To udruženje je još jednom pozvalo medije da se pridruže akciji „Dan podsećanja" na aktuelne napade na novinare i neprocesuirane slučajeve, koju to udruženje organizuje svakog poslednjeg petka u mesecu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
NUNS podseća da još nije razrešena smrt Radislave Dade Vujasinović koja je pronađena mrtva 8. aprila 1994. godine, niti okončana istraga ubistva Slavka Ćuruvije, iako se zna da je 11. aprila 1999. godine likvidiran po nalogu vlasti.

Kako je navedeno, još nije istražena smrt Milana Pantića, iako je za razliku od dvoje kolega koji su stradali u vreme režima Slobodana Miloševića on ubijen 11. juna 2001. godine, posle demokratskih promena u Srbiji.

Nije pronađen bombaš koji je 14. maja 2007. godine pokušao da ubije novinara „Vremena" Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu, niti kažnjeni nalogodavci odluke da se zaposleni u RTS - u ne evakuišu, zbog čega je 23. aprila 1999. godine u bombardovanju zgrade u Takovskoj poginulo 16 ljudi.

NUNS podseća da još nisu kažnjeni napadači na snimatelja B92 Boška Brankovića, niti saopšteno ime policajca koji je tokom mitinga 29. jula napao novinara agencije „Beta" Miloša Đorelievskog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.