Tvrđava teatar u Smederevu

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tvrđava teatar" u Smederevu

Pozorišni festival "Tvrđava teatar" je pravo osveženje u vrelim julskim danima. Četvrte večeri nastupilo je Slovensko mladinsko gledališče sa komadom "Zločin i kazna", kao i ansambl Teatra Koreja iz Italije. Večeras na programu "Zbogom SFRJ", Ateljea 212.

U Smederevu se od 11. do 20. jula po četvrti put održava Međunarodni ambijentalni pozorišni festival "Tvrđava teatar". 

Festival "Tvrđava teatar" je pravo osveženje u vrelim julskim danima. Protekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četiri dana festivala bila su jako sadržajna, od atraktivnog otvaranja, preko ozbiljnih i zahtevnih predstava odigranih u zvaničnoj konkurenciji u malom gradu tvrđave Đurađa Brankovića.

Za sve četiri predstave amfiteatar je bio pun. Pozorišna fešta inače počinje tek u predvečerje. Preko dana je mirno i tiho i da je festival u toku može se zaključiti po plakatima u gradu i strancima koji su ovde angažovani u pratećim programima i radionicama.

Sinoć je u okviru glavnog programa nastupilo Slovensko mladinsko gledališče sa komadom Dostojevskog ,"Zločin i kazna" u adaptaciji i režiji Diega De Brea.

Gostovanja pozorišta iz regiona uvek izazivaju veliko interesovanje publike, a posebno pozorišnih stvaralaca i glumaca, kojima je ovo prilika da sagledaju sličnosti i razlike i uoče nove tendencije u teatrima u okruženju.

Jovan Ćirilov, teatrolog kaže da se od Slovenaca uvek očekuje dobra predstava i da je reditelj to sjajno uradio.

"Nije samo da mi samo znamo malo južnije da igramo Dostojevskog, znaju i oni jer su Sloveni. Jako mi je drago da sam bio na predstavi jer su to uradili kako valja", kaže Ćirilov.

Glumac Vojin Ćetković uvek prati šta se događa u regionu i da je uživao u glumi kolega.

"Ovo je nezgodno štivo, nezgodan je ovakav roman dramatizovati i koliko god puta sam gledao "Zločin i kaznu", uvek mi je nešto ostalo nedorečeno u odnosu na roman", kaže Ćetković.

Sa odličnom postavkom glumaca reditelj u jednom od najpoznatijih dela svetske književnosti sa posebnom strašću istražuje emotivna stanja kao što su strah, patnja, krivica.

"U našem pozorištu se ne bira repertoar po komercijalnim principima već po kvalitetu. Zato puno gostujemo i lepo smo primljeni", kaže glumac Matija Vastl.

Posle prestave u kasne sate koji su neobični za program ambijentalnog festivala u Centru za kulturu nastupio je ansambl Teatra Koreja iz Italije čiji su glumci više podsećali na marionete nego ljude.

Večeras je na programu predstava "Zbogom SFRJ", Ateljea 212 , koju je režirao Kokan Mladenović. Sve karte za amfiteatar su rasprodate, ali oni koji dođu bez karata što se do sada često dešavalo, predstavu mogu da prate sa bedema i kula smederevske tvrđave.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle Zločina i kazne Zbogom SFRJ

Izvor: Beta, 15.Jul.2012

SMEDEREVO, 15. jula 2012. (Beta) - Predstava Ateljea 212 "Zbogom SFRJ" u režiji i po tekstu Kokana Mladenovića biće u nedelju uveče izvedena na medjunarodnom ambijentalnom teatru u Malom gradu smederevske tvrdjave.

Nastavak na Beta...

"Zbogom SFRJ" danas u Smederevu

Izvor: B92, 15.Jul.2012

Predstava Ateljea 212 "Zbogom SFRJ" u režiji i po tekstu Kokana Mladenovića biće 15. jula izvedena na međunarodnom ambijentalnom teatru u Malom gradu smederevske tvrđave...Glumci Slovenskog mladinskog gledališča na festivalu su 14. jula izveli dramu Dostojevskog "Zločin i kazna" po dramatizaciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.