Tužioci: Država nas zanemaruje

Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci: Država nas zanemaruje

Tužilačka istraga, kao jedna od najkrupnijih izmena domaćeg pravosuđa, nikada nije zaživela u punom kapacitetu, tvrde tužioci. Analizirajući stanje u tužilaštvu, došli su do podataka koji pokazuju da ih država zanemaruje i da im smanjuje efikasnost.

Da li su tužioci najveći problem srpskog pravosuđa? Analiza Udruženja tužilaca pokazuje drugu stranu, koju javnost retko vidi - da država za njih nema sluha.

Analiza je pokazala da su ključni problemi: ekstremna >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << neujednačenost broja predmeta u radu svakog tužioca, njihov prevelik i neujednačeni priliv, kao i prevelik ukupan broj predmeta u radu. Kao primer navode tužilaštvo u Vršcu gde svaki zamenik javnog tužioca ima po 471 predmet u radu, dok jedan jedini tužilac u Ubu u radu ima 3.331 predmeta. U Osnovnom tužilaštu u Paraćinu tokom prošle godine priliv predmeta po zameniku bio je 13, dok je u Bečeju taj broj bio 75.

Na pitanje zbog čega tek sada počinju rad na unutrašnjoj reformi tužilaštva, sistematizaciji radnih mesta i analizi efikasnosti, posebno imajući u vidu da su sudije to uradile pre više godina, tužioci krive donatore i državu.

„Sudovi su neke od ovih analiza imali zahvaljujcui donatorskoj pomoci koji je od pocetak VSS i VKS imao od razlicitih donatora od eu do usaid. Nekako je tuzilastvo uvek bilo skrajnuto i nije posmatrano kao deo pravosudnog sistema“, kaže Marina Matić Bošković iz Programskog saveta udruženja tužilaca Srbije.

„Ko je odgovoran za takvo stanje? Pa, jasno je – država“, ističe predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić.

U UTS-u podsećaju da su izmenama zakona dobili šira ovlašćenja i više posla, a da su im dodatno ljudstvo i resursi uskraćeni, dok sa druge strane priznaju i da je sistem omogućio političke uticaje na njih.

„Ovo sistemsko rešenje, kakvo postoji sada, omogućava takve uticaje, da li njih ima ne znam, ja sam radila kao tužilac i na mene niko nije vršio pritisak", kaže Svetlana Nenadić iz Državnog veća tužilaca.

U istom tonu odgovaraju na pitanje o efikasnosti pravosuđa u kontekstu noćnog rušenja u beogradskom kvartu Savamala. “Efikasnost postupanja na žalost ne zavisi samo od tužilaštva... tužilac ne otkriva učinioce krivičnog dela, tužilac vodi krivično gonjenje, a u nadležnosti tužilaca nisu prevencija i otkrivanje krivičnih dela”, ističe Nenadić.

I Prevencija i otkrivanje krivičnih dela su u domenu rada policije. A da li je problem u njima i da li je saradnja sa policijom zadovoljavajuća, u tužilaštvu nadležnom za slučaj Savamala nikada su nisu izjasnili.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.