Tužilav: Maksimalne kazne za ubistvo Pukanića

Izvor: RTS, 29.Jan.2014, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilav: Maksimalne kazne za ubistvo Pukanića

Zbog ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, Specijalno tužilaštvo predložilo je sudu da izrekne kazne od po 40 godina zatvora, Sretenu Jociću i Željku Milovanoviću.

Specijalno tužilaštvo predložilo je sudu da izrekne maksimalne kazne, odnosno po 40 godina zatvora, Sretenu Jociću i Željku Milovanoviću, zbog ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

U završnoj reči zamenik tužioca je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predložio da treći optuženi Milenko Kuzmanović bude osuđen na najmanje 15 godina zatvora. Tužilaštvo smatra da je tokom suđenja dokazano da su oni počinili to krivično delo. Pukanić i Franić ubijeni su 2008. godine u Zagrebu.

Dobro organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu, prema mišljenju tužilaštva, bio Sreten Jocić, ubila je Pukanića na surov i bezobziran način. Jedini motiv optuženih bio je koristoljublje.

Pored ostalog, tužilac je naveo da je reč o ubistvu koje vuče korene godinama unazad. Podsetio je da je Pukanić javno govorio o delovanju kriminalnih grupa na ovim prostorima i o nelegalnoj trgovini cigaretama.

"Kome je smetao Ivo Pukanić? Za njegovu smrt je plaćeno najmanje 1,5 miliona evra. Za taj iznos je optuženi Sreten Jocić postigao dogovor s nepoznatim naručiocima", rekao je zamenik specijalnog tužioca.

Pukanić je nedeljama pre ubistva neprestano praćen i fotografisan. Robert Matanić, koji je zbog ubistva Pukanića osuđen u Hrvatskoj, predlagao je da ga ubiju snajperskom puškom, ali su se ipak odlučili za eksploziv.

Tužilac tvrdi da je bombu optuženi Željko Milovanović stavio na motor koji je parkirao pored Pukanićevog automobila.

Da Pukanić nije imao šanse da preživi, tužilac je potkrepio podatkom da je jedan od osuđenih u Zagrebu trebalo da puca iz snajperske puške ukoliko bomba zataji.

Zbog ubistva Pukanića i Franića sudski postupka je vođen i u Hrvstskoj. Šestorica optuženih su osuđeni zajedno na 150 godina zatvora. Najvišu kaznu od 40 godina zatvora dobio je Željko Milovanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.