Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo završava, sledi Odbrana

Hag -- Sledeće nedelje tužilaštvo u Hagu završava izvođenje dokaza protiv nekadašnjeg lidera Republike Srpske Krajine Milana Martića.

Planirano je da Martićeva odbrana počne izvođenje dokaza 7. jula, ali su advokati u međuvremenu tražili odlaganje. Očekuje se da će sledeće nedelje tužilaštvo završiti izvođenje dokaza i u predmetu Vukovarske trojka, odnosno u procesu protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića.

Pre dva dana Tužilastvo je završilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unakrsno ispitivanje nekadašnjeg predsednika Skupštine BiH Momčila Krajišnika i njegovo svedočenje trebalo bi da bude završeno sledeće nedelje. Krajišnik, optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata još 25. aprila je počeo svedočenje u svoju odbranu.

Šešelj: Časni i drugi Srbi

Predsednik suda Fausto Pokar odbacio je zahtev Vojislava Šešelja, koji je tražio da, kako je naveo, časni Srbi u pritvoru Tribunala budu odvojeni od onih koji su priznali krivicu. Pokar je u odgovoru uputio i poslednje upozorenje Šešelju da neće razmatrati njegove podneske ako sadrže izjave uvredljivog sadržaja. Šešelj je predsedniku suda uputio zahtev o odvajanju optuženih Srba prisustvo onih koji su priznali krivicu iritira njega i one Srbe koji nisu postigli sporazum s Tužilastvom i ometa ih u pripremanju odbrane, ocenjujući da je to provokacija Tužilaštva. Šešelj je u zahtevu podnetom u maju posebno naveo da Momir Nikolić i Miodrag Jokić treba da budu odvojeni jer bi ostali Srbi mogli fizički da ih napadnu.

Fausto Pokar navodi da Šešelj nije predočio da je ovlašćen da upućuje zahtev u ime drugih osoba u pritvoru i da stoga može da navodi argumente vezane samo za svoju odbranu i uslove u pritvoru. Predsednik suda naveo je i da svaki pritvorenik u Ševeningenu ima pravo da traži da bude odvojen od drugih pritvorenika, ali da ne može da traži segregaciju za druge. Kako je ranije najavljeno, suđenje Šešelju, optuženom za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata, planirano je za početak oktobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.