Tužilaštvo vodi računa o podacima iz medija

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo vodi računa o podacima iz medija

Javno tužilaštvo je po službenoj dužnosti dužno da vodi računa o podacima koji se iznose u štampi i ono to čini, kaže „Politikin” sagovornik iz pravosuđa koji je insistirao na anonimnosti. Kada oceni da su novinski tekstovi potkrepljeni dokazima i relevantnim činjenicama, prema njegovim rečima, postoji mogućnost da nadležno tužilaštvo zatraži dostavljanje određenih informacija i podataka od novinskih kuća, MUP-a i drugih ekspertskih grupa.

– Poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da novine često štite svoje izvore pravom da ga ne otkriju. To je, svakako, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Novinari su, međutim, dužni da otkriju izvor informacija ukoliko je u pitanju izvršenje krivičnih dela za koje je zaprećena kazna zatvora od pet i više godina – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, novinari, međutim, koriste često pravo da stavljaju pod sumnju javne ličnosti koje su po istoj toj konvenciji manje zaštićene od „običnih” građana. Oni su, takođe, dužni da trpe sumnje, ali samo one za koje mediji dokažu da su opravdane i iznete u javnom interesu.

Nažalost, između ove dve sfere – potrebe otkrivanja izvršenja krivičnih dela i potrebe kontrole rada javnih ličnosti, odnosno predstavnika državnih organa i javnih institucija od strane novinara, kako kaže naš sagovornik, kreće se određeni senzacionalizam koji devalvira vrednost informacije i podatka.

M. D.

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.