Tužilaštvo analizira prijave zbog smrti bebe

Izvor: RTS, 28.Avg.2013, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo analizira prijave zbog smrti bebe

U tužilaštvu u Beogradu analiziraju se krivične prijave Ministarstva zdravlja podnete povodom smrti bebe u GAK "Narodni front".

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu analiziraće krivične prijave Ministarstva zdravlja podnete povodom nedavne smrti bebe Branislave i Saše Brankovića u GAK "Narodni front", rečeno je u tužilaštvu. Odluka o eventualnom pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih u GAK biće doneta nakon što tužilaštvo izvrši provere navoda krivične >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijave koja je stigla juče.

Imena osoba koje zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja smatra odgovornim za smrt bebe 29. jula, zasad nisu saopštena javnosti, a na teret im se stavlja krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći.

Ministarstvo je, takođe, podnelo i zahtev Prekršajnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije.

Te mere su preduzete na osnovu inspekcijskog nadzora, izveštaja o sprovedenoj unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada, kao i izveštaja o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Spoljna stručna kontrola, koju su obavili profesori Kliničkog centra Vojvodine i Kliničkog centra Srbije, utvrdila je da bi beba mogla biti živa da je carski rez izvršen ranije, preneli su mediji.

U izveštaju spoljnog nadzora stoji da su "oba ploda do 28. jula 2013. godine u sedam časova još bila u dobroj kondiciji, te je završavanje trudnoće u toku toga dana moglo rezultovati i rađanju dece slabije kondicije, ali ipak žive".

Kako su preneli mediji, spoljni stručni nadzor utvrdio je da je ordinirajući lekar, ako nije prepoznao nastupajuću hipoksiju ploda na osnovu cetege zapisa, morao da insistira na ponavljanju i razjašnjenju istog jer su oba zapisa tog dana bila daleko od idealnog.

S druge strane, u nalazu članova unutrašnjeg nadzora, koji su jednoglasno doneli i potpisali zaključak koji su 21. avgusta predali Ministarstvu zdravlja, navodi se da je sepsa uzrok smrti jedne od beba.

GAK "Narodni front" dobio je izveštaj 19. avgusta od spoljnih stručnih nadzornika o neželjenom ishodu blizanačkog porođaja, na koji je podneo prigovor u roku od tri dana.

Blizanačka trudnoća završila se u GAK "Narodni front" smrtnim ishodom jedne od beba, koja je rođena mrtva, 29. jula.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.