Tužilaštvo BiH saslušalo Purdu

Izvor: RTS, 21.Feb.2011, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo BiH saslušalo Purdu

Tihomir Purda saslušan u Tužilaštvu BiH u Sarajevu na osnovu zahteva Srbije. Zapisnik sa saslušanja biće dostavljen Srbiji.

Hrvatski državljanin Tihomir Purda saslušan je u Tužilaštvu BiH u Sarajevu na osnovu zahteva Srbije.

Desetak hrvatskih veterana okupilo se jutros isped Konzulata Srbije u Rijeci u znak podrške veteranima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću koje Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Okupljeni stoje uz kolovoz, raspoređeni u razmaku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od nekoliko metara, okrenuti ka automobilima. Oni nose transparente "Zatrubi za Purdu i Marića".

Konzul Zoran Milivojević rekao je da je ispred zgrade srpskog konzulata pojačano obezbeđenje policije i da za sada nema nikakvih incidenata.

Srbija je Tužilaštvu BiH pre dve nedelje uputila zahtev za Purdino saslušanje o zločinima nad Srbima u Vukovaru iz 1991. godine.

Ročištu su prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH, advokat optuženog, predstavnici pravosuđa Srbije i ambasade Hrvatske u BiH.

Kako je izjavio predstavnik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, saslušanje je okončano, a Purda je odgovarao na sva pitanja.

"Sada će zapisnik sa saslušanja biti dostavljen Srbiji, koja će dalje doneti odluku o tome da li i dalje želi da se Purda izruči toj zemlji", rekao je Grubešić.

Purdin advokat Josip Muselimović je rekao da su njegovi utisci sa saslušanja pozitivni i da je Purda pristao da odgovara na sva pitanja istražnog sudije za ratne zločine u Beogradu i tužioca iz Beograda.

"Smatramo da je Purda i danas apsolutno dokazao svoju nevinost", rekao je Muselimović i istakao da će u četvrtak i petak u Zagrebu biti saslušani i saborci Tihomira Purde kako bi se ovaj proces okončao.

Sud BiH je u petak doneo odluku kojom se dopušta izručenje državljanina Hrvatske, Tihomira Purde, Srbiji. Konačnu odluku o izručenju Purde Srbiji imaće ministar pravde BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest ispred konzulata Srbije u Rijeci zbog Purde

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Feb.2011

Ispred Konzulata Srbije u Rijeci jutros se okupilo desetak bivših hrvatskih vojnika kao znak podrške Tihomiru Purdi i Veljku Mariću koje Srbija sumnjiči za ratne zločine. Noseći transparente "Zatrubi za Purdu i Marića" okupljeni su stajali uz put, raspoređeni u razmaku od nekoliko metara, okrenuti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Srpsko Tužilaštvo ispitivalo Purdu

Izvor: Vesti-online.com, 21.Feb.2011

Hrvatski veteran Tihomir Purda, koga pravosuđe Srbije tereti za ratne zločine, saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u Sarajevu na zahtev srpskog Tužilaštva. Hrvatski mediji objavljuju da je srpski tužilac Milan Dilparić posle saslušanja izjavio da je "potpuno jasno da je Purdin iskaz u srpskom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Purda saslušan na zahtev Srbije

Izvor: Danas, 22.Feb.2011, 00:53

Hrvatski državljanin Tihomir Purda saslušan je juče u Tužilaštvu BiH u Sarajevu, na osnovu zahteva Srbije, koja je Tužilaštvu BiH pre dve nedelje uputila zahtev da se on sasluša o zločinima nad Srbima u Vukovaru iz 1991. godine. Saslušanju su prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH, advokat...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.