Izvor: B92, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tužilastvo BiH istražuje zločine"

Zagreb, Sarajevo -- Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv više bivših vojnih i državnih funkcionera Hrvatske zbog sumnje u ratne zločine.

Istraga se odnosi na zločine nad Srbima u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list pozivajući se na informaciju iz te institucije. Agencija Hina, javlja, pozivajući se na izvore u Tužilaštvu BiH, da Tužilaštvo ne vodi istragu protiv hrvatskih državnih zvaničnika, već da je samo primilo prijavu koju je podnela policija Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske iz Trebinja.

Večernji list piše da Državno tužilaštvo BiH razmatra posebne izveštaje protiv tri bivša premijera Hrvatske Franje Gregurića, Hrvoja Šarinića i Nikice Valentića i na bivšeg ministra obrane Gojka Šuška, bivšeg zapovednika Hrvatske vojske Janka Bobetka, njegovog zamenika Slobodana Praljka, ratnog zapovednika HVO-a Antu Rosu i više desetina pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i Hrvatskih odbrambenih snaga, koje je početkom devedesetih oformila desničarska Hrvatska stranka prava. Krivične prijave odnose se na ratne zločine nad Srbima u vojnom zatvoru Lora u Splitu 1992. i na zločine na području Hercegovine od 1992. do 1995, tvrdi Večernji list i dodaje da iza optužbi stoje institucije RS jer je dokumentacija o zločinima upućena iz Centra javne sigurnosti Trebinje. U prijavama se navodi da su spomenuti hrvatski državljani, obavljajući najviše vojne i političke dužnosti, pomagali ili podržavali planiranje i pripremu nacionalnih sukoba na području Hercegovine, tvrdi list. Optužbe se posebno odnose na zločine koji su, kako se tvrdi, počinjeni nad srpskim civilima u Čapljini 1992, te da se oficiri i pripadnici pojedinih vojnih jedinica terete i za kršenje pravila humanitarnog prava, odnosno za neposredno učešće u terorističkim akcijama na srpsko stanovništvo u Hercegovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.