Tužilac: Maksimalne kazne za zločin

Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Maksimalne kazne za zločin

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo maksimalne kazne za petoricu pripadnika paravojne formacije "škorpioni".

Oni su optuženi za ratni zločin ubistva šestorice Bošnjaka, počinjen u Trnovu, u Bosni i Hercegovini, jula 1995. godine, što je snimljeno i kamerom. Slobodan Medić, Aleksandar Medić, Aleksandar Vukov i Branislav Medić negirali su da su učestvovali u ubistvu zarobljenika, dok je Pera Petrašević priznao krivicu.

Zamenik tužioca Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marković rekao je danas u završnoj reči da odbrane optuženih ne treba prihvatiti.

"Utvrđeno je da je optuženi Slobodan Medić bio u bazi u Trnovu i da je naredio da se zarobljenici streljaju, zbog čega je njegova krivična odgovornost nesumnjiva", ocenio je Marković.

Tužilaštvo smatra da je optuženi Aleksandar Vukov znao ko su zarobljenici, šta će im se desiti i kako ta likvidacija treba da izgleda, rekao je tužilac i dodao da je Vukov neposrednim izvršiocima pomogao tako što im je rekao gde da streljaju zarobljene.

Marković je naveo da iz odbrana optuženih, iskaza svedoka i snimka egzekucije proizilazi da je Branislav Medić pucao u zarobljenike i da je počinio zločin.

Krivična odgovornost Pera Petraševića koji je priznao delo za koje se tereti proizilazi iz njegovog iskaza i dokaza koji to priznanje potkrepljuju, ocenio je zamenik tužioca.

"Posebno ukazujemo da sud od otežavajućih okolnosti mora imati u vidu činjenicu da su lišeni života mladi ljudi i deca, od kojih je Safet Fejzić na dan stradanja imao sedamnaest i po godina, Azmir Alispahić 16 godina i devet meseci i Dino Salihović samo 16 godina", rekao je zamenik tužioca.

Navodeći da se prema žrtvama krajnje neljudski postupalo, zamenik tužioca je rekao da je "u tim strašnim momentima kod njihovih dželata postojala vesela i opuštena atmosfera, što jasno karakteriše njihove ličnosti i odnos prema najvećim ljudskim vrednostima".

Petorica "škorpiona" terete se za ubistvo Srebreničana Azmira Alispahića, Safeta Fejzića, Sidika Salkića, Smajila Ibrahimovića, Jusa Delića i Dina Salihovića.

Optužnica je podignuta na osnovu video snimka egzekucije koji su napravili "škorpioni". Snimak je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom u junu 2005. godine.

Vekarić: Pruženi svi dokazi

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić za B92 kaže da su tokom suđenja pruženi dokazi na osnovu kojih bi optuženi "škorpioni" trebalo da dobiju maksimalne kazne.

"Kada se izvrši ovakav zločin i kada jednostavno izvedete, osudite i izvršite egzekuciju dečaka koji imaju 16 i 17 godina, mislim na Admira, Safeta i Dina, i još tri čoveka, a da im pri tom ne date ni vode da popiju, dakle ne ispunite im ni poslednju želju, onda se pokazuje i odnos te jedinice, koju kolokvijalno nazivamo "škorpioni", prema samom zločinu", kaže on.

"Upravo Tužilaštvo želi da pokaže kakav je stav našeg pravosuđa i naših institucija prema zločinu, da se jasno odredi prema zločinu i da pokaže da za svaki zločin, onoga ko ga učini, da ga čeka odgovarajuća kazna", kaže on.

Bruno Vekarić ističe i da je ovo suđenje, koje je počelo u decembru 2005. godine, izuzetno značajno jer predstavlja prvi proces koji se u Srbiji vodio za ratni zločin povezan sa zločinom u Srebrenici.

"Ovo je prvi put u Srbiji da dobijamo sudski epilog zločina u Srebrenici i to mislim da je veoma značajno i to jeste poruka koja nije samo iskazana pred pravosudnim organima, već je i šira poruka javnosti", kaže on.

"Nadam se da će to ući u neke istorijske spise, koji će kasnije kroz određena proučavanja dovesti do određenih zaključaka. Suština je da preventivno sprečimo da se ovakve stvari više nikada na našim prostorima ne ponove", zaključio je Vekarić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.