Tužba protiv Vlade Srbije zbog ignorisanja zahteva

Izvor: Beta, 19.Okt.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba protiv Vlade Srbije zbog ignorisanja zahteva

BEOGRAD, 19. oktobra 2014. (Beta) - Transparentnost Srbija podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Vlade Srbije zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, saopšteno je u nedelju iz te nevladine organizacije.

Kako se navodi u saopštenju, tužba je podneta zbog nedonošenja rešenja po zahtevu da Vlada dostavi informacije u vezi sa javnim raspravama tokom pripreme zakona koje su odobrili Vladini odbori.

"Vlada Srbije sistematski promoviše princip netransparentnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i ignoriše zahteve za dostavljanje informacija. Tokom 2013. i 2014. ostali smo uskraćeni za informacije po zahtevima u vezi sa osnivačkim aktima i nadzornim odborima javnih preduzeća, razrešenjem direktora pojedinih preduzeća čiji je osnivač Vlada i Vladinih agencija, državnom pomoći, isplatom stimulacija direktorima javnih preduzeća, postavljanju službenika na položaje, pojedinim potpisanim ugovorima i memorandumima, platama i honorarima savetnika Vlade i premijera", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Ta organizacija je podsetila da se, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ne može uložiti žalba Povereniku ukoliko Vlada u propisanom roku ne donese rešenje i navela da je zato podnela Vladi više urgencija u tim slučajevima, kao i pet tužbi Upravnom sudu protiv Vlade.

"Nijedna od tih tužbi do sada nije rešena", dodaje se.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Transparentnost" podnela tužbu protiv Vlade Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2014

Transparentnost Srbija podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Vlade Srbije zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja...Kako se navodi u saopštenju, tužba je podneta zbog nedonošenja rešenja po zahtevu da Vlada dostavi informacije u vezi sa javnim raspravama tokom pripreme...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.