Tužba ne utiče na odnose sa Beogradom

Izvor: RTS, 01.Jan.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba ne utiče na odnose sa Beogradom

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor poručila da kontratužba Srbije protiv Hrvatske neće uticati na odnose Zagreba i Beograda. Ivo Josipović i Milan Bandić smatraju da Srbija ima pravo da tuži Hrvatsku za genocid, ali da je na Zagrebu da dobije spor.

Hrvatska je i dalje okrenuta isključivo budućnosti i dobrosusedskim odnosima, bez obzira na odluku Vlade Srbije da podnese protivtužbu za genocid protiv te države, izjavila je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Izbegli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i prognani Srbi iz Hrvatske pozdravili su odluku Vlade Srbije da o odgovoru na tužbu Hrvatske i protivtužbu za genocid nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine u toj republici.

Oni su izrazili očekivanje da će taj sud uvažiti činjenice i da će Hrvatska odgovarati za zločine i genocid koje je počinila u tom građanskom ratu nad svojim državljanima srpske nacionalnosti.

U saopštenju Udruženja Srba iz Hrvatske se navodi da će haške optužnice i procesi, koji su do sada vođeni u Hrvatskoj potkrepiti tvrdnju da je hrvatska vlast odgovorna za genocid i dodaje da Hrvatsku niko nema pravo da amnestira od odgovornosti.

Pravična odluka suda biće satisfakcija za sve ono što su Srbi kao narod doživeli u Hrvatskoj, u kojoj su do 1990. godine bili suveren i konstitutivan narod, a tada su proglašeni za nacionalnu manjinu.

Kako je navedeno, posle rata Hrvatska je donela niz diskriminirajućih zakona kojima je "zacementirala" politiku etničkog čišćenja, a Srbe koji su ostali da zzive u Hrvatskoj pretvorila u građane drugog reda.

Na pitanje da li će tužba uticati na međusobne odnose Zagreba i Beograda, Jadranka Kosor je odgovorila da, što se Hrvatske tiče, neće.

Kosorova je rekla da je to deo prošlosti, a da je budućnost zajednička, jer "želimo da živimo kao dobri susedi".

Premijerka Kosor je rekla da je Hrvatska potpuno pripremljena za proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Pripremili smo apsolutno sve činjenice koje mogu dokazati da se radilo o krvavoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku pod palicom Slobodana Miloševića, o ratu koji mi, ne samo da nismo želeli, nego smo bili dužni da se branimo", naglasila je hrvatska premijerka prilikom posete Petrovoj bolnici.

Jadranka Kosor je dodala da Hrvatska "ima sve podatke i sve činjenice za odbranu istorijske istine o tome". Hrvatska je, prema njenim rečima, apsolutno opredeljena da podrži svoje susede na njihovom evroatlanskom putu.

Josipović i Bandić o kontratužbi

Dvojica kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj Ivo Josipović i Milan Bandić smatraju da Srbija ima pravo da pred Sudom u Hagu podnese kontratužbu protiv Hrvatske za genocid, ali da je na Zagrebu da dobije spor.

"Srbija ima pravo da tuži Hrvatsku, a na nama je da taj spor dobijemo", rekao je Josipović, prenela je Hrvatska radio televizija.

Josipovićev protivkandidat Bandić slaže se sa tom izjavom, dodajući da "tužba Srbije nije utemeljena".

"Republika Hrvatska je podnela tužbu kako bi se otkrila sudbina zatočenih i nestalih, da se vrati kulturno blago, a tražila je i da se procesuiraju ratni zločini", rekao je Josipović.

Vlada Srbije odlučila je juče da pred MSP u Hagu podnese odgovor na tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba od 1991. do 1995. godine u toj republici.

Srbija se odlučila na taj korak jer je Hrvatska 2. jula 1999. pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.

Predsednik Boris Tadić rekao je da Srbija i dalje smatra da sve konflikte iz ratova 90-ih godina treba rešavati vansudskim procesima, mirnim putem.

"Srbija je smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje, da je uvek bolje da se svi konflikti iz ratova 90-ih godina rešavaju vansudskim procesima, mirnim putem, međutim, za takav pristup Srbije potrebni su i partneri sa druge strane", istakao je Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.