Tuska ispitivali zbog finansijske prevare u Poljskoj

Izvor: B92, 05.Nov.2018, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuska ispitivali zbog finansijske prevare u Poljskoj

Varšava -- Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk svedočio u Poljskoj u okviru istrage o piramidalnoj šemi kojom je više hiljada Poljaka na prevaru ostalo bez ušteđevine.

U tom periodu Tusk je bio poljski premijer.

Tuska je ispitivala višestranačka komisija koja je prethodno ispitala desetine državnih zvaničnika u nastojanju da utvrdi odgovornost za prevaru, prenosi AP.

Komisija, koja se Tusku obraćala sa "premijeru", fokusirala se na utvrdjivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmera Tuskove kontrole nad državnom bezbednosti i drugim resorima i period kada je postao svestan ove šeme.

Tusk je bio na čelu poljske vlade od 2007. do 2014., a prevara finansijske institucije Amber Gold je otkrivena 2012. godine. Jedna od glavnih tema cele istrage je činjenica da je Tuskov sin Mihal radio za aviokompaniju u vlasništvu Aber Golda.

Prema navodima tužilaštva, oko 19.000 investitora izgubilo je više od 850 miliona zlota (225 miliona dolara) u jednom od najvećih finansijskih skandala u Poljskoj.

Organizatori prevare služe zatvorske kazne.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.