Izvor: Southeast European Times, 02.Jan.2011, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski predsednik Gul posetio većinski kurdski grad Dijarbakir

02/01/2011

ANKARA, Turska -- Predsednik Abdulah Gul istakao je tokom posete Dijarbakiru u četvrtak (30. decembar) da Turska mora da prihvati jezičke i verske razlike između svojih građana, ali i da istovremeno mora da ostane ujedinjena zemlja. „[Mada] je zvanični jezik u Turkoj turski“, rekao je Gul, „imamo građane koji koriste druge jezike“, uključujući kurdski i arapski. „Svi su oni naši; [to su] naši jezici“, dodao je on.

Poseta je usledila dan nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << što je Savet za nacionalnu bezbednost rekao da neće biti prihvaćena bilo kakva osporavanja zvaničnog turskog jezika. Kurdska manjina je insistirala na većim pravima, uključujući pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku i korišćenje kurdskog na javnim mestima.

U međuvremenu u četvrtak, policija je saopštila da je uhapsila deset osoba za koje se sumnja da su povezane sa Al Kaidom.. Osumnjičeni su privedeni tokom operacija u sredu u Bursi i u Istanbulu, nakon što su dobijene informacije da planiraju napade uoči novogodišnje noći. (Rojters, Hurijet, Zaman, novinska agencija Anadolu, Radio Slobodna Evropa, Telegraf – 30.12.2010)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.