Turski brodovi nepoželjni u Neumu

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski brodovi nepoželjni u Neumu

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda šokiran time što je Zlatko Lagumdžija bez njegovog znanja dao saglasnost za uplovljavanje brodova

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Vlasti opštine Neum žestoko se protive uplovljavanju dva turska ratna broda u Neumski zaliv sredinom ovog meseca, jer smatraju da će to „imati dalekosežne posledice po domaći turizam od koga žive građani te lokalne zajednice” i poručuju da „ratni brodovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu dobrodošli”.

„Rutinsku dozvolu” za nesmetano uplovljavanje dve fregate turske ratne mornarice izdalo je Ministarstvo inostranih poslova BiH (MIP), koju je potpisao šef tog ministarstva Zlatko Lagumdžija, bez saglasnosti drugih nadležnih institucija BiH i mišljenja rukovodstva opštine Neum, na šta je žestoko reagovao predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

On je, kako navodi „Večernji list”, šokantnim ocenio to što vlasti na višem nivou BiH ignorišu protivljenje opštine Neum, kao i činjenicu da je Lagumdžija bez njegovog znanja dao saglasnost za uplovljavanje turskih brodova.

„Za mene je to šokantna stvar. O ovome sam informisan pismom načelnika opštine Neum i u prvi trenutak nisam mogao verovati da se to događa. Potpuno se radilo izvan znanja predsedavajućeg Saveta ministara, a i više ministara uopšte o tome nije bilo informisano”, rekao je Bevanda.

On je napomenuo kako mu je Lagumdžija „jedva” odgovorio na dopis u kome je od njega tražio objašnjenje ko je dao saglasnost za uplovljavanje turskih brodova, te da mu nije poznato šta znači „rutinska saglasnost”.

Davanje odobrenja za uplovljavanje brodova, od kojih jedan nosi ime Mehmed-paša Sokolovića, Bevanda je uporedio sa održavanjem vežbe tenkova po skijaškim terenima Bjelašnice i Jahorine, i to u jeku skijaške sezone.

„Ne možete verovati da nekome padne na pamet tako nešto da dopusti uplovljavanje ratnih brodova usred sezone kao da želi uništiti turizam, a lokalnoj zajednici i državi naneti štetu”, kazao je on za „Večernji list”.

Stav neumskih vlasti podržava i Hrvatski narodni sabor BiH koji je, kako je potvrdio njegov predsednik Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, već odlučio da od institucija BiH zatraži odgovor „ko je i na temelju kojih akata dao odobrenje za nesmetano uplovljavanje vojnih brodova u neumski akvatorij u turističkoj sezoni”.

Spekuliše se da u pozadini cele priče, u kojoj je Lagumdžija „glavni junak”, stoji, možda, i nešto sasvim drugo.

Načelnik opštine Neum Živko Matuško, koji upozorava da Neum nije luka i protivi se da to ikada postane, u nedavnoj izjavi za medije je, navodeći da je izričito protiv uplovljavanja ratnih, putničkih i teretnih brodova, izrazio i sumnju kako je to što se događa „povezano za zahtevima bošnjačkih vlasti da u Neumu grade luku i traže izlaz na otvoreno more”.

D. Stanišić

objavljeno: 04.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.