Izvor: Southeast European Times, 18.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska uhapsila 30 osumnjičenih članova Al Kaide

18/12/2008

ANKARA, Turska -- Antiterorističke policijske snage uhapsile su u sredu (17. decembra) 30 osumnjičenih pripadnika terorističke mreže Al Kaida od kojih se polovina nalazila u Istanbulu. Vlasti su u koordiniranim operacijama zaplenile dokumenta i druge materijale. Militanti iz Al Kaide su 2003. godine ubili preko 60 osoba u nizu bombaških napada u Istanbulu.

Takođe u sredu, turski tužilac podigao je optužnicu protiv dvoje turskih državljana za smrtonosni napad >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na američki konzulat u Istanbulu u julu mesecu. U oružanom napadu na stražarsko mesto na glavnom ulazu konzulata poginula su tri turska policajca.

U međuvremenu u sredu, turski tužioci podigli su optužnice protiv devet osumnjičenih članova terorističke Kurdistanske radničke partije (PKK) u vezi sa njihovom umešanošću u dvostruki bombaški napad 28. jula u zapadnom Istanbulu u kojem je poginulo 17 osoba. Više od 150 osoba povređeno je u tom napadu koji se dogodio u trgovinskoj ulici u jednom naselju.

Inače, turski borbeni avioni nastavili su u sredu drugi dan za redom vazdušne napade na položaje PKK u planinskom regionu Kandil u severnom Iraku, saopštio je generalštab. Informacija o šteti i žrtvama nije bilo.

U međuvremenu, nemački tužioci podigli su optužnicu protiv državljanina Turske u vezi sa propalim planom bombaških napada na američke ciljeve u Nemačkoj, javili su mediji u sredu. Osumnjičeni Atila Šelek uhapšen je 2007. godine u centralnoj turskoj provinciji Konija na osnovu nemačkog naloga za hapšenje. Policija ga je u novembru izručila Nemačkoj da bi se suočio sa optužbama za učešće u zaveri. (Vatan, Radikal, Sabah, Hurijet - 18/12/08; novinska agencija Anadolu, CNN Turk, novinska agencija Dogan, Hurijet, Rojters, AP, VOA, RIA Novosti - 17/12/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.