Turska sve više u koliziji sa EU

Izvor: B92, 19.Maj.2021, 09:06

"Turska sve više u koliziji sa EU"

Brisel -- Evropski parlamentarci i komesar Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelji zaključili su na sednici da Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava.

Navodi se da se ta zemlja zbog toga udaljava od Evropske unije, a Varhelji je u raspravi o izveštaju o napretku Turske naveo da su odnosi EU i zvanične Ankare "dosegli su najnižu tačku prošle godine".

"Spoljnopolitičko delovanje Turske sve je više u koliziji s EU-om", napomenuo je komesar Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komisije.

Varhelji je, međutim, napomenuo i da je "poslednjih meseci" Ankara "deeskalirala" situaciju u spoljnopolitičkoj sferi. Kao primer je naveo da je povukla istraživačke brodove iz istočnog Mediterana bogatog mineralima, a koji je predmet spora Ankare s Atinom i Nikozijom, prenela je Hina.

"Deeskalaciju u spoljnoj politici nisu pratile unutrašnje reforme", nastavio je Varhelji, pojasnivši kako se situacija po pitanju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava pogoršala.

U tom kontekstu je pomenuo i napade vlasti na političke stranke i nezavisne medije i neprimenjivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Turska bi trebalo bolje da definiše kakav odnos želi s EU i u skladu s tim da se ponaša", poručio je Varhelji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Tursku Načo Sančez Amor naglasio je kako Evropska unija ima "težak odnos s Turskom".

"Autokratski pristup Turske pokazuje da režim nije spreman da prihvati kritiku", kazao je Amor.

Portugalski ministrar spoljnih poslova Augusto Santos Silva je takođe istakao da je "situacija u Turskoj sve gora kad je reč o vladavini prava i fundamentalnim pravima".

Međutim, dodao je kako Evropska unija ne sme da zatvori vrata Turskoj, te da postoje zajednički izazovi EU i Turske, poput migracija, terorizma, javnog zdravlja...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.