Turska privela osumnjičenog aktivistu ID

Izvor: B92, 15.Dec.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska privela osumnjičenog aktivistu ID

Aktivista ID osumnjičen da planira samoubilački napad na američki konzulat u Istanbulu priveden je u Turskoj, rekao je jedan vladin zvaničnik.

Sirijac je priveden je pre nekoliko dana na autobuskoj stanici u gradu Karamanmarasu, blizu granice sa Sirijom, rekao je za AP taj zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

Sud u tom gradu odredio mu je pritvor do suđenja i ispitivanje u antiteorističkoj policiji.

Američki konzulat u Istanbulu je prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelje upozorio američke građane da izbegavaju tu zgradu zbog informacija o bezbednosnoj pretnji i prekinuo je na dan konzularne usluge.

Nepotvrđeni izveštaji turskih medija navodili su da je konzulat podignut na visok nivo uzbune posle primanja obaveštajnih podataka o planovima ekstremista Islamske države za samoubilačke napade.

Američka ambasada u Ankari takođe je radila ograničeno juče i danas zbog bezbednosne pretnje koja nije navedena. Državna novinska agencija Anadolija navela je ime osumnjičenog kao Muhamed Ragli el Hardani.

Prema toj agenciji, turska obaveštajna služba ustanovila je da je El Hardani prešao u Tursku pre izvesnog vremena i planirao napad na konzulat. Ti podaci su podeljeni s američkim zvaničnicima.

Prema Anadoliji, vlasti su ušli čoveku u trag u Samsunu, gradu u severnoj Turskoj i pratili njegovo kretanje. On je priveden na autobuskoj stanici u Karamanmarasu na putu za provinciju Gaziantep na granici sa Sirijom. Večerao je sa drugim Sirijcem. Agencija je navela da je drugi čovek pušten posle ispitivanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.