Turska počela novi dijalog sa iračkim Kurdima

Izvor: Southeast European Times, 15.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska počela novi dijalog sa iračkim Kurdima

Turska je imala prvi kontakt na nivou visokih zvaničnika sa regionalnom vladom iračkih Kurda, što bi, prema nekim analitičarima, moglo da unapredi klimu za rešavanje kurdskog pitanja.

15/05/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 15/05/08

U sklopu napora da pokrenu razgovore između turskih zvaničnika i iračkih Kurda, glavni spoljnopolitički savetnik premijera Redžepa Tajipa Erdogana Ahmet Davudoglu i turski specijalni izaslanik za Irak >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Murat Ozčelik sastali su se početkom ovog meseca u Bagdadu sa kurdskim regionalnim premijerom Nedžirvanom Barzanijem.

Dve strane su razmotrile pitanja koja su narušila bilateralne odnose, navodi se u saopštenju iz kabineta iračkog predsednika Džalala Talabanija. "Dve strane su pronašle neophodni mehanizam za prevazilaženje tih prepreka koje ometaju razvoj odnosa", naglašava se u saopštenju.

Bliski odnosi između Turske i iračkih Kurda pogoršali su se posle rata u Iraku. Ankara je optužila iračke Kurde da pružaju utočište terorističkoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), čiji članovi koriste baze u severnom Iraku za pokretanje napada preko granice. Mere koje je Turska preduzela protiv PKK u poslednjih nekoliko meseci povećale su tenzije.

Međutim, posle sastanka u Bagdadu pozitivne izjave obe strane nagoveštavaju novi period. Kurdski regionalni predsednik Masud Barzani istakao je da je prvi zvanični kontakt posle više godina pomogao da se ukloni "psihološka barijera". "Ovo je važan korak za stvaranje atmosfere poverenja", rekao je turski predsednik Abdulah Gul.

Barzani je takođe odbio da se sastane sa delegacijom iz prokurdske turske Stranke demokratskog društva (DTP). "Barzani je shvatio da bi, u trenutku kada stvaraju novu atmosferu pomirenja sa Ankarom, bilo pogrešno sastajati se sa delegacijom koju Turci tako blisko identifikuju sa PKK", ukazao je glavni kolumnista Nju Anatolijana.

Turski ministar inostranih poslova Ali Babačan izjavio je da će uskoro doći do bliskijeg dijaloga -- i sa centralnom iračkom i sa regionalnom kurdskom vladom -- o energetici, trgovini i borbi protiv terorizma. Nivo i učestalost dijaloga biće tesno povezani sa konkretnom retorikom i postupcima, posebno onim u borbi protiv terorizma, rekao je Babačan.

"Naša politika prema Iraku teži daljem dijalogu i unapređenim odnosima sa svim grupama u toj zemlji. ... Sada možete očekivati povećanje kontakata na različitim nivoima sa lokalnom administracijom u severnom Iraku", rekao je Babačan.

Prema rečima Sedata Bozkurta sa televizije Foks Turk, nova saradnja između dve strane neće uključivati zajedničku operaciju protiv PKK u tom regionu, s obzirom da su irački Kurdi i dalje uzdržani. "Međutim, ona će definitivno predstavljati psihološki pritisak za PKK", rekao je on, dodajući da vojna opcija ne može da bude jedino sredstvo za eliminisanje PKK. "Obe strane su potrebne jedna drugoj", istakao je on.

Turska je pojačala vojnu akciju protiv PKK u decembru 2007, vazdušnim napadima i kopnenim upadom u februaru.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.