Turska kritikuje OIK zbog Egipta

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska kritikuje OIK zbog Egipta

Ankara -- Turski zvaničnici su kritikovali Organizaciju islamske konferencije (OIK) i njenog generalnog sekretara, zato što nisu zauzeli stav protiv nasilja u Egiptu.

Zamenik turskog premijera Bekir Bozdag je izjavio da bi generalni sekretar OIK-a, Ekmeledin Ihsanoglu, inače Turčin, trebalo da podnese ostavku umesto što predvodi organizaciju koja je i dalje pasivna kad je reč o nasilju u Egiptu, prenela je agencija AP.

Ihsanoglu je u intervjuu listu "Hurijet" rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on lično događaje u Egiptu okarakterisao kao "zločin" i "kršenje ljudskih prava", ali je dodao da OIK, koji broji 57 članova, funkcioniše po principu konsenzusa.

Zamenik predsednika vladajuće stranke u Turskoj, Husein Čelik, takođe je kritikovao generalnog sekretara OIK-a proteklog vikenda na svom nalogu na Tviteru.

Zvanićna Ankara je podržavala bivšeg predsednika Egipta Mohameda Morsija i oštro je kritikovala njegovo svrgavanje 3. jula, kao i nasilje vojske prema njegovim pristalicama.

Broj žrtava u nasilju u Egiptu u proteklih pet dana dostigao je skoro 900.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.