Turska investira u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska investira u Srbiju

BEOGRAD - Odnosi Srbije i Turske nikada nisu bili bolji i veoma je važno što je Turska zainteresovana da njeni investitori ulažu u Srbiju, izjavio je za Danas ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić, po povratku iz posete toj zemlji.

Ljajić je razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

Prema Ljajićevim rečima, potvrđen je trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 15. januara u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na nivou ministra spoljnih poslova ovih zemalja.

"Tema sastanka biće stabilizacija prilika u BiH i u regionu, što podrazumeva kontinuirani proces, ali i rad na tom polju. Neophodno je uključiti i Hrvatsku u rešavanje tih pitanja", rekao je Ljajić.

On je istakao da je tokom posete bilo reči ne samo o ulaganju Turske u razvoj Sandžaka već i cele Srbije.

Kada je reč o konkretnim projektima koji će se tokom ove godine realizovati u Sandžaku, Ljajić je rekao da će početi izgradnja dva puta, od Novog Pazara do Sjenice i od Novog Pazara do Tutina.

"Iz budžeta Srbije za ovu godinu izdvojeno je 15 odsto vrednosti projekata, dok će turska Eksim banka obezbediti 85 odsto vrednosti projekta. Turska firma će izvoditi radove i angažovaće srpske podizvođače", precizirao je on.

Prema njegovim rečima, TIKA, turska agencija za razvoj, uložiće novac za restauraciju i rekonstrukciju starog grada Novog Pazara, kao i za razvoj industrijske zone u Tutinu.

Ljajić je najavio da će u narednih nekoliko meseci u Beograd doći turska delegacija koja će u saradnji sa srpskim nadležnim institucijama oformiti kulturni islamski centar u Beogradu, koji će se, kako je naglasio, više baviti kulturnim nego verskim pitanjima.

Ljajić je rekao da je u Turskoj dogovorena i prenamena vojnog aerodroma u Lađevcima u civilni.

"Vrednost te investicije je 13 miliona evra, a deo novca de biti obezbeđen iz budžeta Srbije i Turske", zaključio je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.