Turska i Azerbejdžan zainteresovani za Magnohrom

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Azerbejdžan zainteresovani za "Magnohrom"

Rudarsko-topioničarske kompanije iz Turske i Azerbejdžana interesuju se za "Magnohrom" iz Kraljeva, izjavio ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević. Rudnici se neće prodavati, već će se za njih nalaziti strateški partneri, istakao Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je da su neke rudarsko-topioničarske kompanije iz Turske i Azerbejdžana pokazale interesovanje za Magnohrom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Kraljeva.

Bačević je u razgovoru sa predstavnicima "Magnohroma" u Vladi Srbije rekao da je stav njegovog ministarstva da se očuvaju prirodni resursi kojima raspolaže država.

"Rudnici se neće prodavati, nego će se, kako je to već definisano Nacrtom zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu, pronalaziti strateški partneri, kako bi strateške sirovine, koje predstavljaju kapital ove zemlje ostajale u većinskom vlasništvu države, gde god je to moguće", naglasio je Bačević.

Kako je saopštilo Ministartvo, Bačević je rekao da je spreman da podrži sve razvojne projekte u oblasti rudarstva, da pomogne otvaranje novih rudnika i rešavanje problema u postojećim rudnicima.

"Ono što posebno zabrinjava jeste zatečeno stanje u ovoj oblasti, dosta privatizovanih rudnika nad kojima država više nema ingerencije", upozorio je Bačević.

Na sastanku u Vladi Srbije sa predstavnicima "Magnohroma", kojem je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović, istaknuto je da bi očuvanje radnih mesta i opstanak tog preduzeća, doprineli privrednom oporavku grada i regije.

"Magnohrom" je od 2008. godine u restrukturiranju i od tada uspeva da održi najosnovniju delatnost u proizvodnji rude magnezita i sinterovanog magnezijum oksida, kao i proizvodnju elektrotermičkih proizvoda.

Ruda se vadi u rudnicima Milićevci i Koviljača kod Čačaka i u rudniku Krive Strane na Zlatiboru, a postoji potreba za otvaranjem novog rudnika Ribnica na Zlatiboru, za koji već postoji projekat.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.