Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2016, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turbulentna 2016. otvara vrata bitkoinu

MAJAMI - Jačanje i slabljenje dolara i ostalih valuta, kao i nesigurnost i previranja na globalnim tržištima, doveli su do ponovnog interesovanja investitora za virtuelnu valutu, bitkoin.

Njena najveća prednost je sigurnost.

Broj korisnika raste, a u trgovinu su se uključile čak i neke velike banke. Jedan bitkoin trenutno vrijedi 416 dolara.

Kafić "Wynwood" u Majamiju svojim gostima nudi usluge bitkoin keš automata. No, ono po čemu je poseban i jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na Floridi je što taj automat ne izbacuje ništa tako zastarjelo poput novčanica.

Taj terminal dio je mreže bitkoin mašina, za koje vlasnik Dag Kariljo kaže da se brzo razvija u monetarni sistem.

"Rekao bih da bitkoin postaje tinejdžer, to bi bila dobra analogija. Industrija sazrijeva, a infrastruktura potrebna za razvoj novog talasa startupa je tu i kontinuirano se razvija", rekao je on.

Virtuelna valuta stara je sedam godina, ali je već uspjela da pobudi interes velikih korporacija i investitora. Neki je vide kao sredstvo za trgovinu dionicama, drugi za kupovinu muzike putem interneta, što je daleko od nekadašnje percepcije da bitkoin koriste hakeri i trgovci drogom.

Mejt Tokej posljednje dvije godine sve plaća bitkoinom, od hotela do aviona. Kako kaže, relativna sigurnost je ono što ljude privlači ovoj virtuelnoj valuti.

"Ako imate svoj bitkoin novčanik, niko vam ne može uzeti novac. Mislim da to ljudi shvataju i razumiju kao siguran način kako mogu čuvati svoj novac", kaže on.

"Posljednjih godina bitkoin je proglašavan propalim projektom koliko i projektom budućnosti. No, postoje i otvorena pitanja: da li se broj korisnika povećao, a osim toga, transakcije znaju biti nepredvidive. Problem su i razmirice među ljudima koji kontrolišu valutu, što, kako neki kažu, vodi ka stvaranju jedne toksične zajednice", javlja reporter Al Jazeere Endi Galager.

Tržište bitkoina još nije u potpunosti zakonski regulisano. Zbog toga ova virtuelna valuta teško da će uskoro moći zamijeniti tradicionalno bankarstvo. A tu je i problem što naučiti koristiti bitkoin nije lako.

"To je veoma riskantna stvar, pogotovo ako računate da će se bitkoin početi svakodnevno koristiti. Komplikovan je za upotrebu", kazao je Stenli Langbein sa Univerziteta u Majamiju.

Godina 2016. kako se čini, biće turbulentna godina na svjetskim tržištima. To bi mogla biti dobra šansa za bitkoin. jer sa njim novac dobija potpuno novu percepciju.

(NN/Al Jazeera)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.