Tunis: Poljskom svešteniku prerezali grlo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: Poljskom svešteniku prerezali grlo

TUNIS -

Jedan poljski sveštenik pronađen je mrtav u manastiru blizu glavnog grada Tunisa, sa prerezanim grlom, saopštilo je tunisko ministarstvo unutrašnjih poslova, okrivljujući za ovo ubistvo "grupu fašističkih ekstremista".

Telo sveštenika (34) pronađeno je u garaži manastira u Manubi, prenosi AFP.

"Iza ovog zločina stoji grupa fašističkih terorista ekstremističke orijentacije", dodaje se u saopštenju ministarstva i naglašava da će počinioci zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i njihovi saučesnici "biti oštro kažnjeni".

Ranije danas islamisti su zapalili ulicu bordela u glavnom gradu, iako ih je neposredno pre toga rasturila policija i vojska uz pomoć helikoptera.

Više desetina islamista okupilo se ispred ministarstva unutrašnjih poslova, nakon podnevne molitve, da bi tražili zatvaranje bordela.

Tunis je jedina arapska država u kojoj je prostitucija legalna, podseća Rojters.

U sukobu snaga bezbednosti i demonstranata ranjene su najmanje tri osobe, ali su islamisti uspeli da izdejstvuju da jedna javna kuća bude zatvorena.

UN osudile primenu sile nad demonstrantima

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj je danas osudila "nezakonite i prekomerno represivne" reakcije vlasti zemalja Bliskog istoka i severne Afrike na "legitimne zahteve" stanovništva koje demonstrira.

"Priroda i obim kršenja ljudskih prava u nekoliko zemalja regiona, kao odgovor onima koji mirno demonstriraju u odbranu svojih osnovnih prava i sloboda su zabrinjavajući", rekla je Pilaj, piše u saopštenju objavljenom u Ženevi.

Pilaj "osuđuje protivzakonite i preterano represivne reakcije mnogih vlada na Bliskom Istoku i u severnoj Africi, suočenim sa legitimnim zahtevima stanovništva".

Ona je osudila ubistva, proizvoljno hapšenje, mučenje, proizvoljnu zabranu prava na protest ili ograničavanje pristupa internetu čega ima u regionu.

"Bliski Istok i Severna Afrika su regioni puni gneva" zbog krize i zbog "decenija zanemarivanja težnji ljudi da ostvare svoja građanska i politička prava, kao i ekonomska, socijalna i kulturna", reklo je Pilaj.

"Volja naroda mora da bude osnova autoriteta vlasti", rekla je zvaničnica UN.

"Vlade treba da se odazovu (zahtevima stanovnika) Pribegavanje represivnim merama samo razgoreva frustracije, gnev, nestabilnost, što svakako nije u nacionalnom interesu."

"Hitno treba izvesti političke i ekonomske reforme", pozvala je Pilaj.

Talas protesta širi se arapskim svetom

U svetlu narodnih pobuna koji su dovele do pada Zin El Abidin Ben Alija u Tunisu i Hosnija Mubaraka u Egiptu, talas protesta protiv autoritarnih režima se širi arapskim svetom, pod pritiskom demonstracije sile koja je ove nedelje ostavila desetine mrtvih.

Izražavajući žaljenje zbog smrti demonstranata poslednjih nedelja u Alžiru, Iranu, Iraku, Libiji, Jemenu i Bahreinu, Pilaj je u petak osudila "upotrebu sile od strane bezbednosnih zvaničnika u Libiji koja je izazvala smrt više od 20 ljudi".

Ona je rekla i da je "veoma zabrinuta" zbog toga što su iranski poslanici pozvali na likvidaciju nekih opozicionih lidera.

Pilaj je osudila upotrebu oružja protiv demonstranata i elektrošok palica u Jemenu, kao i bojeve municije u Libiji i Bahreinu.

Šefica UN za ljudska prava je rekla da je "uznemirena" zbog "namernog napada snaga bezbednosti na neke profesije... na novinare, advokate i humanitarne aktiviste".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tunis: Fašisti ubili sveštenika, zapalili bordele

Izvor: Radio 021, 19.Feb.2011, 00:49

Jedan poljski sveštenik pronađen je mrtav u manastiru blizu glavnog grada Tunisa, sa prerezanim grlom, saopštilo je tunisko ministarstvo unutrašnjih poslova, okrivljujući za ovo ubistvo grupu fašističkih ekstremista.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.