Tunel pod Tvrđavom ide na javnu raspravu

Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunel pod Tvrđavom ide na javnu raspravu

Probijanje drugog tunela pod Petrovaradinskom tvrđavom u nastavku budućeg mosta Franc Jozef I, trasa za tramvaj preko Varadinskog mosta i kroz Podgrađe, zabrana saobraćaja na gornjem platou, te obnavljanje kasarne Linheštaj i objekata porušenih između dva rata osnova je predloga regulacionog plana koji će gradski urbanisti predočiti u ponedeljak odbornicima Skupštine grada.

Ako odbornici daju saglasnost na ovakav plan, urađen u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spomenika, o budućnosti simbola grada će se u narednih nekoliko nedelja na javnoj raspravi izjašnjavati i svi zainteresovani Novosađani.

U predlogu urbanista se navodi da je tunel ispod Tvrđave planiran da bi se kroz njega preusmerio drumski saobraćaj iz Podgrađa nakon gradnje novog prelaza na Dunavu na stubovima nekadašnjeg železničkog mosta Franc Jozef I. Urbanisti nisu zacrtali da li bi kroz tunel prolazile dve ili četiri saobraćajne trake, kao i da li postoji potreba za izbijanjem dodatnih prolaza, pa se očekuje da to bude jedna od glavnih tema na javnoj raspravi. Nacrtom je predviđena i buduća trasa za tramvaj preko Varadinskog mosta, koji bi potom išao kroz Pograđe. Pored toga, na gornjem platou Tvrđave bi bio zabranjen saobraćaj za sve osim za interventna i vozila snabdevanja. Parkinzi bi bili na obodnim delovima kompleksa, a posetioce bi prevozili turistički vozići. Urbanisti su zacrtali i rekonstrukciju postojećih ili dogradnju delova objekata uklonjenih prethodnih decenija uz uslove zaštitara, kao što je ponovna gradnja kasarne Linheštaj na glavnom platou i neki manji objekti u okolini.

U Podgrađu, koji će posebno biti razmatran prilikom izrade, biće moguće izvoditi građevinske radove, a osim stanovanja, zgrade bi se koristile i za druge namene, pre svega iz domena kulture. Osim toga, predviđeno je i da zgrada u Beogradskoj ulici koju sada koristi vojska bude pretvorena u hotel.

Arhitekta JP „Urbanizam" Darko Bojić očekuje javnu raspravu.

- Svi Novosađani imaju ideja šta bi trebalo da bude sa Tvrđavom i sada će imati priliku da daju i sugestije i predloge. Sem što očekujemo da se javnoj raspravi odluči da li će biti dva tunela, tako će se pružiti prilika i da stučnjaci, kao i građani, daju sud o različitim idejama koje su već bile u opticaju, kao što je gradnja gondole - navodi Bojić.

Predsednik Društva arhitekata Lazar Kuzmanov kaže da je bilo vreme da se napravi plan i odredi budućnost Tvrđave.

- Ophođenje prema Tvrđavi ne treba tretirati kao u polednje vreme, čiji je vrhunac bio rušenje bedema, nego sistemski rešiti da ona ostane simbol grada, te da joj se da mogućnost da se razvija, jer je ne možemo samo konzervirati. I Podgrađe je neiskorišćeno i mora se u njega investirati, ali tako da se očuva graditeljsko nasleđe. Nadam se da će sve predloženo stručna javnost prekontrolisati na javnom konkursu, ali i građana, jer je potrebno i njihovo učešće - kaže Kuzmanov, dodajući da se nikako ne sme dozvoliti mešanje politike.

Plan dobar, ali ishitren?

Potpredsednik Asocijacije za fortifikaciju Srbije Nenad Šeguljev prvenstveno ističe da pravljenje plana sada možda i nije dobro, jer je skoro polovina prostora i dalje pod upravom vojske.

- Godinama se priča o pravljenju plana i ovo što sam do sada čuo da će biti rešeno zvuči lepo. Ali, i pored toga, smatram da se možda žuri jer plan ne obuhvata desetine hektara prostora koji su i dalje pod upravom Vojske Srbije - kaže Šeguljev.

On podseća i da je gradonačelnica Maja Gojković sa vojskom pre dve godine potpisala sporazum kojim bi u roku od pet godina trebalo da se reši ovaj problem, ali da je i dalje ostalo samo u načelnim dogovorima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.