Tundžel: AKP mora „da donese odluku“ o kurdskom pitanju

Izvor: Southeast European Times, 06.Jul.2011, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tundžel: AKP mora „da donese odluku“ o kurdskom pitanju

Vlada bi trebalo da pokaže da li je posvećena pronalaženju rešenja, kaže političarka iz prokurdske Partije mira i demokratije (BDP) Sebahat Tundžel u ekskluzivnom intervjuu za SETimes.

06/07/2011

Ana Vud za Southeast European Times iz Istanbula – 6.7.2011.

Neočekivana politička kriza nastala je posle nacionalnih izbora u Turskoj. Izabranim poslanicima iz glavne opozicione stranke CHP i Bloka rada, demokratije i slobode, koji podržavaju Kurdi, uskraćen >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je ulazak u parlament, navodno zbog njihovih krivičnih dosijea.

U znak protesta, kurdski nezavisni kandidati organizuju bojkot parlamenta. U međuvremenu, članovi CHP su ušli, ali odbijaju da polože zakletvu.

Kandidatkinja BDP bloka Sebahat Tundžel, najmlađa poslanica u istoriji Turske, govori o reakcijama Bloka rada, demokratije i slobode, zahtevima kurdskog naroda i mogućnosti postizanja sporazuma sa AKP.

SETimes: Da li možete da opišete događaje u Sisliju, u Istanbulu, gde je izbio sukob između kurdskih članova parlamenta, koji su išli na konferenciju za novinare, i policije? Da li će ovaj događaj imati šire reperkusije?

Sebahat Tundžel: Naš cilj kao Bloka rada, demokratije i slobode bio je da odšetamo do Taksima da damo izjavu za medije u znak protesta zbog odluke Visoke izborne organizacije da onemogući Hatipu Didžleu i [odluke suda da ne dozvoli] drugim izabranim kandidatima koji se nalaze u zatvoru u sklopu slučaja KCK da obavljaju poslaničke mandate, uprkos tome što su bili izabrani.

Međutim, bili smo suočeni sa velikim napadom. Bez razmišljanja o ženama i deci oni su napali sa gasnim bombama i palicama i više desetina naših prijatelja je povređeno.

Događaji u Sisliju dodatni su primer pristupa administracije AKP kurdskom problemu. Odbijajući da dozvoli konferenciju za novinare, oni su jasno pokazali da se zalažu za produbljenje krize i haosa.

SETimes: Kakva su vaša očekivanja i koje su vaše najveće zabrinutosti u pogledu ove situacije?

Tundžel: Najosnovniji problem Turske je kurdski problem. Bez rešavanja kurdskog problema demokratizacija Turske i stvaranje demokratskog ustava nisu mogući.

Danas Kurdi traže obrazovanje na svom maternjem jeziku, mogućnost da slobodno izražavaju svoj identitet i kulturu i pravo na samoupravu. Oni žele da se te promene pojave u novom ustavu.

Danas je neprihvatljivo vraćati ovaj problem, koji je došao do faze rešenja, nazad na nivo konflikta. Sa te perpsektive smo optimisti, ali taj proces neće biti baš lak. Biće definisan demokratskim snagama i borbom za slobodu kurdskog naroda. Mi crpimo svoju nadu iz te borbe.

SETimes: Da li mislite da je moguće doći do sporazuma sa administracijom?

Tundžel: Administracija treba da donese odluku na temu pronalaženja rešenja kurdskog problema. Ako odluče da žive zajedno sa kurdskom zajednicom, sporazum i rešenje su mogući.

Ono što želimo i čemu težimo jeste hitno uspostavljanje, putem pregovora, mira za kojim turski građani žude. Svi treba da budu odgovorni za to, ali kao stranka koja je dobila 50 glasova naroda na poslednjim izborima, AKP je još odgovornija. Ako AKP ne pronađe rešenje, ako ne ostvari tu dužnost, Turska bi mogla da doživi još veći konflikt.

SETimes: Da li imate bilo kakav osećaj zajedništva oko te teme sa CHP ili MHP ili je vaša situacija drugačija?

Tundžel: Čak i ako događaji deluju pravno slično, treba uvideti da smo mi u vrlo različitoj političkoj situaciji. I razlozi za hapšenje naših prijatelja i pristupi Turske rešavanju tih problema su različiti. Hapšenjem [članova KCK] nepravedno se i ilegalno oduzima pravo kurdskom narodu na političku participaciju. Mi to vidimo kao uzimanje političkih talaca i smatramo da odmah mora da se odustane od takvih pristupa i da su oni sami po sebi fundamentalni uzrok krize.

SETimes: Ako dođe do dogovora i svi, uključujući Didžlea, uđu u parlament, da li će biti moguće za kandidate bloka i AKP da rade zajedno na stvaranju novog ustava?

Tundžel: Ako se postigne sporazum i preduzmu konkretni koraci, to će biti prilično značajno za budućnost Turske. Ako naši prijatelji budu oslobođeni zajedno sa Hatipom Didžleom, to može da se smatra gestom dobre volje. Ako se takva situacija dogodi, napravili bismo kooperativnu radnu platformu za demokratski, pluralni, ekološki i liberalni ustav.

SETimes: Razmišljanja za kraj?

Tundžel: Uzrok poslednje krize u Turskoj nisu Kurdi ili blok… Kao što pokazuju trenutna kretanja na Bliskom istoku, nemoguće je zaštititi vlade od zahteva naroda za jednakošću i slobodom.

Jasno je da Kurdi nisu bez alternative na ovu temu. Za nas parlament nije jedini prostor za rad… Čak i ako se sav naš rad odvija izvan parlamenta, nastavićemo borbu našeg naroda za slobodu i jednakost kao da smo u parlamentu. Od sada će Dijarbakir biti centar sastanaka naše grupe i parlamentarnog rada.

Ako se ta situacija ne reši, Turska će doći do političke prekretnice. Odbijanjem da prizna pravo Kurda na političko učešće, Ankara bi mogla da otvori put Kurdima za uspostavljanje njihovog sopstvenog parlamenta… Nema legitimiteta u parlamentu u kojem se ne nalazi Blok rada, demokratije i slobode.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.