Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Truju kotlarnice, odžaci i auspusi

Truju kotlarnice, odžaci i auspusi

VALJEVO - Valjevcima još ove zime nema spasa od dima i čađi, jer na preko 80 velikih kotlarnica koje su stare više od tri decenije nije moguće ugraditi filtere za prečišćavanje. Preko 2.000 odžaka koje malo ko čisti takođe truje vazduh, a aerozagađenju doprinosi i skoro 30.000 automobila svakodnevno na gradskim ulicama. - Svake zimske sezone u kotlarnice samo u centru grada slije se preko 2.000 tona uglja. U Lameli, zgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u najužem centru, kotao je star 40 godina i tu godišnje naložimo 500 tona uglja. Sve ostale kotlarnice na ugalj su starije od tri decenije i na tu propalu instalaciju nije moguće ugraditi filtere za prečišćavanje. Filtere nemaju ni kotlarnice na mazut - kaže tehnički direktor JKP 'Valjevo' Slobodan Stojaković.

Emisiju štetnih gasova pojačava i činjenica da Valjevci za grejanje, više od 1.000 individualnih domaćinstava, koriste jeftin i najnekvalitetniji ugalj, sirovu 'kolubaru' koja ispušta najviše prašine, ugljen-dioksida i ugljen-monoksida.

- Malo ko od naših sugrađana pre početka grejne sezone nađe za shodno da očisti svoje dimnjake, tako da nataloženi garež još više pojačava aerozagađenje - kaže on.

Na zagađenost utiču i visokofrekventan saobraćaj u srcu Valjeva i otrovi iz auspuha.

- Imamo 30.000 registrovanih vozila, a uz to kroz centar grada prolaze i vozila za Šabac i Loznicu. Saobraćajna infrastruktura ne odgovara tako velikom broju automobila, pa je najveće aerozagađenje u centralnim kvartovima između prometnih ulica Karađorđeve, Pantićeve, Sinđelićeve i Vuka Karadžića. Zato su neophodne obilaznice za Šabac i Loznicu - upozorava koordinator Lokalnog ekološkog akcionog plana Miloš Katić.

P. Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.