Trudnice pregledaju na stolu za kiretažu?

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice pregledaju na stolu za kiretažu?

PANČEVO - Trudnica iz Pančeva preživijela je svojevrsni psihički horor u ZC „Pančevo“ kada su je, da joj uzmu briseve, odveli na odjeljenje gdje se obavljaju kiretaže!

Ona se obratila redakciji „Alo!“, opisujući kako je to samo jedan od užasa koji ju je u toj ustanovi zatekao dok je, prije 10 dana, ležala u bolnici zbog visokorizične trudnoće.

''Pre destak dana primljena sam u bolnicu zbog rizične trudnoće. Najstrašnije u celoj priči bilo mi je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uzimanje briseva. To se više ne radi u dispanzeru, kao dosad, već na odeljenju za kiretaže. To je više od užasa majkama koje imaju rizičnu trudnoću i koje strepe da ne izgube bebu. Svojevrsna psihička tortura!'', kazala je.

''Da bi nam uzeli te briseve, same mora da kupimo epruvete i spekulume. Najgore je što nas uvode u ordinaciju dok na stolu leži gola žena kojoj je tek završen pregled'', priča ta buduća majka, koja je željela da ostane anonimna jer je čeka porođaj u toj zdravstvenoj ustanovi.

''Mršavi doručak služi se tek u 8.30, četiri sata nakon buđenja. U sobama su zidovi su puni buđi i ljušte se '', navodi ona za „Alo!“.

''Na kontroli u dispanzeru, tokom pregleda, uletela je glavna sestra i rekla da momentalno stupa na snagu ukidanje sterilnih rukavica, spustivši kutiju jednokratnih, koje su iste kao one u kutijama za farbu za kosu! To je bila ta kap koja je prelila čašu da ispričam svoje iskustvo'', iskrena je ona. Buduća majka nije imala primjedbe na rad osoblja. Za njih kaže da su divni, profesionalni i pažljivi.

Dr Nebojša Tasić: Gomila gluposti!

Dr Nebojša Tasić, direktor ZC „Pančevo“, negirao je sve navode sagovornice, rekavši da su to „gomila gluposti!“

'' Rečeno mi je iz jednog centra moći da će početi kampanja, i ona je krenula! Jedino što je tačno u celoj priči je da postoji porodilište u Pančevu'', rekao je on, završivši svaki drugi razgovor na tu konrektnu temu.

Ministarstvo zdravlja: Šaljemo inspekciju!

U Ministarstvu zdravlja, kažu za „Alo!“, nabavku rukavci i drugog potrošnog materijala sprovode zdravstvene ustanove samostalno.

''Za te potrebe RFZO osigurava sredstva na godišnjem nivou. Rukavice za ginekološke preglede moraju da budu od lateksa. Što se tiče ishrane trudnica i porodilja, mi smo još prošle godine izdali obavezujuće uputstvo o tome, koje je izrađeno na osnovu preporuka nutricionista. U vezi sa svim drugim navedenim dešavanjima, Ministarstvo zdravlja će uputiti inspekciju da utvrdi sve pojedinosti u vezi sa stanjem u ZC „Pančevo“'', kažu oni.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.