Trovanje gasom u ženskoj školi u Kabulu

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trovanje gasom u ženskoj školi u Kabulu

Više od 50 učenica i nastavnica jedne ženske škole u Kabulu hospitalizovano je zbog trovanja gasom. Ministarstvo prosvete slučaj opisuje kao "kukavički akt neprijatelja žena i obrazovanja", što je izraz koji koriste za talibanske pobunjenike.

Zbog trovanja gasom, više od 50 učenica i nastavnica jedne ženske škole u Kabulu je hospitalizovano, saopštilo je avganistansko Ministarstvo prosvete.

Portparol Ministarstva Muhamed Asef Nang je rekao da je devet nastavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 46 učenica Srednje ženske škole odvedeno u bolnicu nakon trovanja gasom. Njihovo zdravstveno stanje je stabilizovano i nisu u životnoj opasnosti, rekao je Nang, prenela je agencija AFP.

To je peti incident istog tipa u Kabulu i 11. u zemlji ove godine. Svi su se dogodili u ženskim školama, ali nijedan do sada nije rasvetljen.

Neki za trovanja optužuju talibane koji ženama negiraju pravo školovanja i rada, drugi navode da se radi o slučajnim incidentima, a ima i onih koji navode da je reč o kolektivnoj histeriji, ukazuje AFP.

Kako su saopštile vlasti, ni u jednom od dosadašnjih incidenata analize krvi nisu omogućile da se dođe do definitivnih zaključaka.

Ipak, portparol Ministarstva prosvete najnoviji slučaj trovanja opisao je kao "kukavički akt neprijatelja žena i obrazovanja", što je izraz koji Ministarstvo često koristi kako bi označilo talibanske pobunjenike.

"Njihov cilj, kao i u prethodnim sličnim incidentima, jeste da odvrate devojke od odlaska u školu", dodao je portparol. Policija je sapštila da će otvoriti istragu o trovanju gasom u školama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.