Izvor: B92, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojica Srba optužena za zločin

Osijek -- Tužilaštvo u Osijeku podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana srpske nacionalnosti zbog ratnog zločina.

Portparol tog suda Miroslav Rožac izjavio je hrvatskoj agenciji Hina da se dvojica od trojice osumnjičenih od marta ove godine nalaze u pritvoru osječkog zatvora, dok prvoosumnjičeni nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Na sajtu Županijskog državnog tužilaštva navodi se da je okrivljeni N.S. (1958) od septembra 1992. do avgusta 1995. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vreme dok su u selu Dalju kod Osijeka boravile srpske vojne jedinice, vršio funkciju zapovednika voda jedinice vojne policije u Dalju, a M.K. (1966) i R.K. (1950) su bili vojni policajci u istoj jedinici.

U ostvarenju njihovog plana za proterivanje preostalog nesrpskog stanovništva okrivljeni su, prema optužnici, suprotno odredbama

međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, privodili i ispitivali Hrvate i Mađare, fizički i psihički ih zlostavljajući.

Oni su teško povredili sedam osoba, a jedna je osoba je umrla od posledica maltretiranja.

Okrivljeni M.K. i R.K. nalaze se u pritvoru zbog posebno teških okolnosti pod kojima je delo počinjeno, a N.S. nije dostupan hrvatskim pravosudnim telima, ali je protiv njega određen pritvor i izdata poternica, navodi se na internet sajtu Županijskog državnog tužilaštva.

Portparol Rožac je takođe potvrdio da su srpske vojne jedinice, koje su hrvatske vlasti smatrale paravojnim, za vreme boravka u Dalju osnovale radni logor u kojem je, suprotno međunarodnom humanitarnom i ratnom pravu, radilo oko 80 civila hrvatske i mađarske nacionalnosti kao pripadnici radnog voda.

Oni su bili izloženi fizičkom i psihičkom maltretiranju, a većina njih danas ima trajne zdravstvene probleme što je posledica batinanja, dok je jedan je zatvorenik umro.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.