Trivan i Vukosavljević: Zaštita prirode je deo kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2017, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan i Vukosavljević: Zaštita prirode je deo kulture

Zaštita životne sredine predstavlja deo kulture, stoga će očuvanje prirode i kulturne baštine biće najveći kulturološki izazov u narednim decenijama, saglasni su ministri kulture i informisanja i zaštite životne sredine, Vladan Vukosavljević i Goran Trivan.

Ministri su o povezanosti prirode i kulture, negovanju kulturne baštine i obnavljanje prirode govorili na okruglom stolu pod nazivom "Priroda i kultura - jedinstvena baština naroda" kojim je završena manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Dana evropske baštine" koji se održava svakog septembra poslednjih 15 godina.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da priroda oduvek bila nadahnuće umetnika, o čemu svedoči i pećinski crteži prvih talentovanih ljudi, kao da smo danas kao društvena zajednica najudaljeniji od povezanosti sa prirodom.

On je ukazao da se u našem civilizacijskom i tehničkom postignuću kriju brojni paradoksi.

Prema njegovom mišljenju kad god je čovek napravio iskorak u nauci i tehnici stvarao je izume koji su produžavali ljudski život, ali su s druge strane korišteni i za uništavanje i čoveka i prirode..

"Ostaje da se vidi šta će nam doneti tehnološki napredak. Čovek je ušao u tajne prirode mnogo više nego ikada pre, ali deo tajnovite ljudske prirode preti da sve te naučne iskorake dovede u pitanje opštom kataklizmom", rekao je Vukosavljević.

Ministar kulture smatra da je prvi uslov našeg napretka prvo je očuvanje prirode kako bismo mogli da razvijamo i svoju egzistenciju i svoju kulturu.

"Očuvanje eko-sistema biće u narednim decenijama verovatno i najveći kulturološki izazov ako kulturu shvatimo u širem smislu kao izraz kompletnih intelektualnih i drugih kapaciteta ljudskog roda. Očuvanje prirode je imperativ ove i svih budućih generacija", smatra Vukosavljević.

Za ministra zaštitne životne sredine Gorana Trivana rekao je da pitanje kakav odnos imamo prema prirodi i kuda idemo dalje odgovor dobijamo svakog dana.

"Nisam siguran da moderna civilizacija živi u društvu koje možemo nazvati zdravim, pre svega u sociološkom smislu. Čovek je proizvod okruženja u kojem nastaje i mentalno i fizički, ali pitanje je kakvo društvo nastaje u okruženju megalopolisa i u uslovima koji su sve samo nisu prirodni.

Povratak prirodi, ukazuje Trivan, je u tome da vodimo računa o životnoj sredini i planeti koja klizi u nepovrat.

"Danas se mnogo govori o ljudskim pravima, ali gde su prava prirode, biljaka, životinja, planete. Pitanje je šta će se događati u sajber vremenu u kojem živimo. Klimatske promene jesu nezaustavljive, ali čovek nema nikakav osećaj odgovornosti prema prirodi i svom okruženju".

Trivan ukazuje da se 40 godina priča o održivom razvoju, ali da je, kako je rekao, napredak zanemarljiv.

"U osnovi zagađenja životne sredine je profit i patološka potreba čoveka da ima. Ne verujem da je čovek u stanju da napravi značajne promene, kao ni društveno-politički sistemi jer zavise od svakog profita, jedino je moguća globalna akcija i pokret. Ono što svugde ponavljam jeste da je pošumljavanje najjeftiniji i najefektniji način da sve to zaustavimo", rekao je Trivan.

Osim ministara, na skupu u zadužbini "Dositej Obradović" govorili su dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Mirjana Andrić, direktor Prirodnjačkog muzeja, Milan Paunović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.