Trivan: Potrebna nam je ekspanzija biciklizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2020, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Potrebna nam je ekspanzija biciklizma

Srbiji je potrebna ekspanzija biciklizma kao održivog vida saobraćaja koji najmanje zagađuje životnu sredinu, zajednički je konstatovano na današnjem sastanku ministra životne sredine Gorana Trivana sa predsednikom UG "Novosadska biciklistička inicijativa" (NBI) Markom Trifkovićem.

Trivan je uputio poziv svim lokalnim samoupravama da stvaraju uslove za razvoj biciklizma u svojim sredinama, i tako doprinose boljem kvalitetu vazduha i zdravijoj životnoj sredini, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Ministarstvo ekologije posle sastanka.

Do sastanka je došlo pošto je NBI predložila Ministarstvu da se subvencioniše kupovina bicikala što bi bio podsticaj razvoju biciklizma, doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjenju buke.

NDI je za gradove koji su veći, ili imaju uzbrdice, predložila podsticaje za nabavku električnih bicikala i promenu regulative u oblasti saobraćaja, kako bi biciklistički saobraćaj bio bezbedniji i pristupačniji.

Trivan je razmotrio taj predlog i pozitivno ocenio sve inicijative koje podstiču one vidove transporta i saobraćaja koji manje zagađuju životnu sredinu i imaju manji ekološki otisak.

"Mi podržavamo povećanje broja biciklističkih staza i razvoj biciklizma u Srbiji, jer doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i očuvanju životne sredine", rekao je mnistar i dodao da je rad ovakvih udruženja u lokalnim zajednicama izuzetno značajan.

Marko Trifković je kazao da su aktivnosti i ciljevi udruženja usmereni na konverziju saobraćaja, zbog čega se zalažu da što više građana kao prevozno sredstvo koristi bicikle i da se uspostavi neophodna infrastruktura za udobnu i bezbednu vožnju biciklista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.