Trivan: Otklonjen opasan otpad iz FAK Loznica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Otklonjen opasan otpad iz FAK Loznica

Višedecenijski problem opasnog otpada koji se nalazio u prostoru Fabrike autotraktorskih kočnica - FAK u Loznici je rešen, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Vlade Srbije i u saradnji sa lokalnom samoupravom Loznice, realizovalo je uklanjanje i trajno zbrinjavanje 100 tona opasnog hemijskog otpada iz FAK Loznica, koju je danas ministar Trivan obišao.

"Loznica je jedno od potencijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najugroženijih mesta u Srbiji zbog zaostalog istorijskog otpada. Iz fabrike FAK je izmešteno 90 tona opasnog otpada, a još 10 tona komunalnog otpada je spremno za uklanjanje, čime smo očistili još jednu od više desetina lokacija u Srbiji na kojima se nalazi istorijski otpad", rekao je Trivan.

Kako se navodi u saopštenju, Trivan je istakao da je pitanje zaostalog istorijskog otpada preduzeća koja su u restruktuiranju ili procesu privatizacije jedno od prioriteta u radu Ministarstva.

"Da bi se trajno rešili zaostalog opasnog otpada, potrebni su novac i svest. Pravimo planove, i što bude više novca, mi ćemo brže i efikasnije rešavati ovo pitanje, ali uz neophodnu saradnju i podršku lokalnih samouprava", dodao je ministar.

S obzirom da Srbija sledeće godine ulazi u period investiranja, poručuje Trivan, pitanje raspolaganja projektno-tehničkom dokumentacijom biće ključno za rešavanje problema u životnoj sredini lokalnih zajednica.

"Ministarstvo će pružiti punu podršku opštinama, kao što je Loznica, koje su pokazale zainteresovanost i volju za njihovo rešavanje, u skladu sa raspoloživim resursima, dok opštinama koje nisu zainteresovane i ne angažuju se na izradi projektne dokumentacije pomagaćemo kasnije, kada se steknu uslovi", naglasio je Trivan.

Savetnik mistra Slobodan Tošović rekao je da je opasni otpad uklonjen iz FAK Loznica, koji se sastoji iz cijanidnih soli, izmeren, upakovan shodno propisima, i izmešten od strane ovlašćenog operatera radi izvoza u Austriju, gde će biti zakopan u rudniku soli.

Dodaje da je pored FAK-a, sa lokacije u prostoru kompanije "Viskoza" u Loznici upakovan i spreman za transport opasni otpad u količini od oko jedne tone.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izrazio je zadovoljstvo zbog rešenog značajnog ekološkog pitanja za građane Loznice, i najavio dalje angažovanje lokalne samouprave tog grada na stvaranju boljih i zdravijih uslova života za žitelje.

U saopštenju se navodi da su nakon obilaska lokacije u FAK Loznica, ministar Trivan i gradonačelnik Petrović održali sastanak, gde su se dogovorili o zajedničkoj saradnji na rešavanju drugih značajnih ekoloških pitanja tog grada, kao što su uklanjanje preostalih količina zaostalog otpada, upravljanje otpadom i prerada otpadnih komunalnih voda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trivan: Otklonjen opasan otpad iz FAK Loznica

Izvor: Blic, 18.Dec.2018

Višedecenijski problem opasnog otpada koji se nalazio u prostoru Fabrike autotraktorskih kočnica - FAK u Loznici je rešen, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.