Tripodiju i Keliju preti optužnica

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2017, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tripodiju i Keliju preti optužnica

Skandal sa korumpiranim ministrima bivše laburističke vlade NSW se nastavlja. Posle presuda Ediju Obejdu i Janu Mekdonaldu, osuđenima zbog zloupotrebe položaja, Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije (ICAC) izašla je s novim nalazima o korupciji.

Uz Obejda, sada su imenovani i Džoe Tripodi i Toni Keli i njima prete krivične prijave.

Istraga o njima vođena je u vezi s kompanijom Australijen voter holdings, povezanoj sa Obejdom.

Uz ostalo, ICAC >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je utvrdio da su njih trojica falsifikovala zapisnik sa sednice vlade, da bi se od toga okoristila familija Obejd.

Komisija je, uz ostalo, otkrila da je Tripodi "nastupao u korist Obejda", podržavajući 2010. njegova nastojanja da uđe u unosni javno-privatni partnerski posao sa Vladom NSNj vredan više miliona dolara.

Slično Tripodiju "Keli je svesno i nedopušteno nastupao u skladu sa onim kako je shvatao da će tražiti Eduard Obejd senior", stoji u izveštaju.

ICAC je utvrdila da je familija Obejd u pomenutom holdingu posedovala deonice u vrednosti od tri miliona dolara, uprkos njihovoj tvrdnji da im je to dato kao kredit.

Obejdov sin Edi junior i bivši izvršni šef i predsednik Holdinga čak su u vezi s tim predočili i dokumente koji navode da je reč o kreditu. Komisija, međutim, tvrdi da je to bila "laž i da im je bilo poznato da je laž".

Kako ovim povodom navodi "Sidnej morning herald", sada su Džoe Tripodi i Toni Keli, odgovorni za "doterivanje" zapisnika, "u ozbiljnoj nevolji". Ovo je, inače, drugi nalaz o korupciji za Kelija, a treći za Tripodija.

Niz svedoka koji su se pojavili tokom istrage, uključujući Di Đirolama, izbeglo je da ih komisija proglasi odgovornim. Još jedan bivši predsednik holdinga, liberalni senator Artur Sinodinos, očekuje se, neće biti povezan sa nalazima o korupciji, a ni njegovo delovanje nije negativno ocenjeno.

Kancelariji državnog pravobranioca preporučeno je da razmotri podizanje optužnice za zloupotrebu položaja protiv Obejda seniora, Tripodija i Kelija.

Obejd stariji već služi kaznu od pet godina zatvora zbog svojih tajnih poslovnih dogovora o najmu skupog ugostiteljskog prostora na Sirkular Keju.

Žalio se na presudu i sada se čeka odluka Apelacionog suda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.