Trinaestogodišnjak u pohodu na Mont Everest

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trinaestogodišnjak u pohodu na Mont Everest

Džordan Romero, 13-godišnji Amerikanac, teži ka tome da postane najmlađa osoba koja se ikada popela na najviši vrh sveta, prenosi “Dejli mejl”.

Hrabri dečak trenutno se nalazi u Nepalu, gde se zajedno sa trojicom Šerpasa priprema za pohod na Mont Everest.

Romera će na putu društvo praviti i njegov otac Pol i maćeha Karen.

On već ima iskustva sa osvajanjem planinskih vrhova, jer se prethodno već popeo na najviše vrhove svih kontinenata, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Azije.

Romero se popeo na planinu Kilimandžaro u Africi kada je imao samo 10 godina.

Međutim, on se nikada nije penjao na nadmorsku visinu veću od 8.000 metara.

"Ovo će biti težak zadatak, ali naporno treniramo za tu visinu”, rekao je Romero.

Njegov tim će sutra krenuti na put ka kampu na kineskoj strani planine.

Dečak je rekao da ga je na kretanje u ovu avanturu inspirisala slika koja predstavlja najviše vrhove kontinenata, koja se nalazi u hodniku njegove škole.

"Želeo sam da učinim nešto veliko, samo zbog sebe. Radi se o želji da ostvarim sjajno iskustvo, a ispostavilo se da to mogu postići sa samo 13 godina”, izjavio je Džordan Romero.

Do sada najmlađi osvajač najvišeg svetskog vrha je Temba Tšeri iz Nepala, koji se popeo na Mont Everest sa 16 godina.

Romero je dodao da je čitao o mnogima koji su izgubili živote u pokušaju da stignu do vrha, svestan opasnosti koje kriju Himalaji i da će se, ukoliko naiđe na veće prepreke, vratiti nazad.

"Ovo će biti prvi pokušaj. Možda će mi biti potrebne godine, ali ja neću odustati. Ako ne uspem sada, pokušaću drugi put”, rekao je Romero, koji će u dnevnik zabeležiti sve pojedinosti pohoda.

Mont Everest, poznat i kao Čomolungma, što na tibetanskom jeziku znači Majka univerzuma, visok je 8.848 metara i nalazi se u Tibetu, na granici sa Nepalom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.