Tribunal potražuje novac od hrvatskog generala

Izvor: RTS, 29.Avg.2012, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal potražuje novac od hrvatskog generala

Pošto je sekretarijat Haškog tribunala objavio da od hrvatskog generala Slobodana Praljka potražuje preko tri milona evra, Tužilaštvo zahteva da mu se ukine boravak na privremenoj slobodi. Praljak dobio novac za troškove odbrane, iako može sam da je plaća, tvrdi sekretarijat.

Haško tužilaštvo traži da se hrvatskom generalu Slobodanu Praljku ukine boravak na privremenoj slobodi, nakon što je sekretarijat Tribunala objavio da od njega potražuje 3,3 miliona evra, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je isplatilo za troškove njegove odbrane.

Sekretarijat je svojom istragom utvrdio da Praljak raspolaže dovoljnom imovinom za pokrivanje troškova odbrane, ističe se u aktu haškog suda.

Tribunal je 22. avgusta naredio Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od skoro 3,3 miliona evra. Njegov advokat Nika Pinter rekla je da će se Praljak žaliti na tu odluku, jer Sekretarijat nije tačno utvrdio činjenice o njegovoj imovini.

Nakon odluke Sekretarijata, nadležno sudsko veće izmenilo je uslove boravka Praljka na privremenoj slobodi tako što ih je pooštrilo i odredilo da mora boraviti u svojoj kući u Hrvatskoj uz pojačanu kontrolu.

Tužilaštvo je u ponedeljak uložilo prigovor, smatrajući da se boravak na privremenoj slobodi mora ukinuti, jer je povećan rizik od njegovog bekstva.

Praljak, koji se u aprilu 2004. godine dobrovoljno predao zajedno s još petoricom bivših političkih i vojnih rukovodilaca hrvatske paradržave u BiH Herceg-Bosne, optuženim u istom predmetu, čeka na privremenoj slobodi od 21. decembra 2011. prvostepenu presudu koja bi trebala da bude izrečena krajem godine.

Oni se terete da su počinili zločine u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su hteli pripojiti Hrvatskoj u cilju stvaranja "velike Hrvatske".

Haško tužilaštvo tereti bivše šefove Herceg-Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i komandante Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) generale Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, komandanta vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i načelnika kancelarije za razmenu zarobljenika Berislava Pušića.

Završne reči optužbe i odbrane na suđenju početom 2006. godine održane su pre godinu i po dana.

Tada su tužioci zatražili da budu proglašeni krivima, pa su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili po 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora, dok je odbrana zatražila njihovo oslobađanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.