Tri trudnice, tri otkaza, tri tužbe - dve različite presude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2013, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri trudnice, tri otkaza, tri tužbe - dve različite presude

KIKINDA -

Tri Kikinđanke izgubile su prošle godine posao u fabrici "Toza Marković" kada su na kraju pripravničkog staža ostale u drugom stanju. U sudskom sporu protiv poslodavca, u tri identična slučaja pred kikindskim Osnovnim sudom, dve različite presude.

U tri identična slučaja, dve presude donete su u korist tužilja, Tamare Jurkić i Vesne Sivčev, dok je Sunčica Aleksić izgubila spor sa fabrikom "Toza Marković".

Da podsetimo, svojevremeno su preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << programa "Prva šansa" Nacionalne službe za zapošljavanje, ove tri mlade žene iz Kikinde dobile posao u fabrici AD "Toza Marković".

Po isteku pripravičkog staža, u martu 2012. godine, umesto da im ugovor bude produžen na još godinu dana, uručeni su im otkazi. "Fabrici trebaju radnici", rečeno je u obrazloženju.

Borba ovih žena da na sudu dokažu sopstvena prava još uvek traje.

Ni danas, po zvaničnom uručenju presude, Sunčica Aleksić ne zna za šta je zapravo kažnjena.

Od prvostepene presude po kojoj je fabrika "Toza Marković" bila dužna da Tamaru Jurkić vrati na posao još uvek nema ništa jer je u toku žalbeni postupak. Godinu dana od otkaza, Tamara i njena porodica nemaju baš nikakvih prihoda.

"Zakona o radu Republike Srbije jasno definiše zabranu neposredna diskriminacija zaposlenih gde stoji i trudnoća", ističe advokat Branislav Sivčev, pravni zastupnik.

Različte sudijske odluke o praktično identičnim situacijama objašnjavaju se slobodom sudijskog uverenja. Kontradiktornost ovakve situacije govori i o našem pravu na rad i pravu na roditeljstvo, o pravu na život bez diskriminacije. Samo, to ne plaća račune ovim porodicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.